Podeli vest

“Za” su glasale 93 zemalje, dok su 24 zemlje glasale protiv, a 58 zemalja je bilo uzdržano

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

un
Foto: Tanjug/AP Photo/John Mincillo

Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala je danas suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava UN, sa sedištem u Ženevi.

Za inicijativu koju su predvodile SAD, glasale su 93 zemalje, dok su 24 zemlje glasale protiv, a 58 zemalja je bilo uzdržano, preneo je Rojters.

Da bi Rusija bila suspendovana iz 47-članog Saveta, bila je potrebna dvotrećinska većina članova Generalne skupštine sa pravom glasa, s tim da se ne računaju zemlje koje su se uzdržale.

U rezoluciji koju je usvojila Generalna skupština izražava se ozbiljna zabrinutost zbog tekuće krize ljudskih prava i humanitarne krize u Ukrajini, posebno zbog izveštaja o kršenju prava od strane Rusije.

Protiv nacrta rezolucije glasali su Alžir, Belorusija, Bolivija, Burundi, Centralnoafrička Republika, Kina, Republika Kongo, Kuba, Severna Koreja, Eritreja, Etiopija, Gabon, Iran, Kazahstan, Kirgizja, Laos, Mali, Nikaragva, Rusija, Sirija, Tadžikistan, Uzbekistan, Vijetnam, Zimbabve, preneo je Sputnjik.

Uzdržani su bili, između ostalog, Egipat, Kamerun, Gana, Indija, Kuvajt, Meksiko, Mongolija, Pakistan, Saudijska Arabija, Južnoafrička Republika, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Među državama koje su glasale za, između ostalih su SAD, Izrael, zemlje članice Evropske unije, zemlje regiona Crna Gora,Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Albanija, Severna Makedonija…kao i Srbija.

Prošlog meseca Savet je otvorio istragu o navodima o kršenju prava, uključujući eventualne ratne zločine u Ukrajini.

Suspenzije su retke. Libija je bila suspendovana 2011. godine zbog nasilja nad demonstrantima od strane snaga lojalnih tadašnjem lideru Moameru Gadafiju.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: