Podeli vest

Američka pozorišna i filmska glumica, dobitnica nagrade Toni, Glinis Džons, preminula je juče u 100. godini prirodnom smrću, u domu za stare u Los Anđelesu, saopštio je juče njen menadžer Mič Klem.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/AP Photo/Carlos Rene Perez

Džons je bila poznata kao perfekcionista kada je gluma u pitanju, precizna, analitična i odlučna, a uloge koje je prighvatala morale su da budu višedimenzionalne, prenosi AP.


“Što se mene tiče, nisam zainteresovana da igram ulogu samo na jednom nivou…Svrha prvoklasne glume je da postane stvarnost”, rekla je Džons za Asošiejted pres 1990. godine.


Najveći uspeh postigla je sa ulogom Desire Armfeldt u filmu “Mala noćna muzika”, za koju je osvojila Tonija 1973. godine. Poznata je i po ulozi majke u filmu „Meri Popins”.


Američki kompozitor Stiven Sondhajm koji je uradio pesmu “Send in the Clovns” za pomenuti film, napisao ju je tako da odgovara njenom prepoznatljivom glasu, premda je, na kraju, ulogu u fimskoj verziji “Male noćne muzike” dobila Elizabet Tejlor.


“Pisali su i druge pesme za mene, ali ništa slično..To je najveći poklon koji sam ikada dobila u pozorištu”, rekao je Džons za AP 1990. godine.


Uz Džons Sondhajmovu najpopularniju pesmu pevali su Frenk Sinatra, Džudi Kolins, Barbara Strejsend, Sara Von i Olivija Njutn-Džon.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: