Podeli vest

Udruženje filmskih glumaca i američke Federacije radio i televizijskih umetnika SAG-AFTRA održalo je najveće okupljanje do sada na Tajms skveru u Njujorku, kojem je prisustvovao i najveći broj filmskih zvezda u znak solidarnosti sa kolegama koji su 12 dana u štrajku.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

TanjugPhoto by Charles Sykes/Invision/AP

Među okupljenima su bili Brajan Krenston, Džesika Čestejn, Brendan Frejzer, Stiv Bušemi, Elen Burstin, Vendel Pirs, Rejčel Zegler, Majkl Šenon, Džejn Kurtin, Kristijan Slejter i Kloi Grejs Morec.

Glumci i njihovi predstavnici održali su vatrene govore na bini u centru Tajms skvera, dok su ih turisti posmatrali, a vozila u prolazi trubila su u znak podrške.

Navode da je revolucija striming servisa izmenila plaćanja, tantijeme i radne uslove.

Oni traže i zaštitu od korišćenja veštačke inteligencije, ali i povećanja programima zdravstvene zaštite i penzijama, prenosi Glas Amerike.

“Naša industrija se drastično promenila. Mi nemamo isti biznis model kao pre 10 godina. I iako priznaju da to jeste tačno u današnjoj ekonomiji, bore se kako znaju i umeju da ostanu u istom ekonomskom sistemu koji je prevaziđen.

Hoće da nas vrate u prošlost. Mi ne možemo i nećemo tako. Ono što tražimo u pregovorima nije neracionalno. Nije nepošteno”, rekao je Brajan Krenston.

Alijansa filmskih i televizijskih producenata, koja pregovara u ime studija, saopštila je da je glumcima iznela “velkodušnu ponudu” koja podrazumeva najveći skok u rastu minimalne zarade u poslednjih 35 godina, izmedju ostalih beneficija.

Glavni pregovarač SAG-AFTRA Dankan Krebtri Ajrlend rekao je da su, iako su stupili u štrajk, glumci spremni na razgovor. “Mi jesmo obustavili rad, ali sam ja njima rekao 12. jula da smo spremni da razgovaramo sutra i svaki dan dok ne postignemo dogovor.

Jedini razlog zašto nismo tamo je što su te kompanije rekle da ne žele da imaju posla sa ljudima koji nisu civilizovani i zato što su te kompanije rekle da nisu spremne da razgovaraju neko vreme”, rekao je on. Ranije ovog meseca, glumci su se pridružili štrajku pisaca koji je počeo u maju.

Ovo je prvi put da su oba udruženja obustavila rad od 1960, što je zaustavilo skoro svu televizijsku i filmsku produkciju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: