Podeli vest

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković obišla je danas sa gradonačelnikom Novog Sada Milanom Đurićem spomenik kulture Petrovaradinsku tvrđavu i objekte koji su oštećeni u nevremenu i tom prilikom poručila da će se nakon procene štete sagledati mogućnosti u pogledu pomoći da se što pre saniraju posledice i nesmetano nastavi život u gradu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ DARIO KONSTANTINOVIĆ

“Gradonačelnik i ja smo od trenutka kada je počelo ovo nevreme i oluja bili u kontaktu. Dogovorili smo se da današnji dan posvetimo obilasku spomenika kulture, kao i ustanova kulture i da vidimo kolika je pričinjena šteta i da sačekamo da gradske vlasti izađu sa procenom štete, da vidimo u kojoj meri može da pomogne i Vlada Republike Srbije u saniranju”, rekla je ministarka.

Gojković je zahvalila svim radnicima gradskih komunalnih preduzeća koji se od noći kada su se desile nepogode nalaze na ulicama Novog Sada, uklanjaju drveće i trude se da saniraju štete na objektima koji su uglavnom ostali bez krova, ali i struje,kao i svim privatnim kompanijama koje su pokazale solidarnost i društvenu odgovornost i pomažu u saniranju posledica.

Kako je dodala ministarka, veliku zabrinutost građani su pokazali za stanje čuvenog sata na Petrovaradinskoj tvrđavi, odnosno strepeli za to da li je oštećen u nevremenu.

“Petrovaradinski sat je tu i biće tu još dugo sa nama, nadamo se vekovima. Preventive radi, Grad Novi Sad, Zavod, svi oni koji brinu o spomenicima kulture, uklonili su delove sata da ne bi bio oštećen zbog nepogoda koje se i dalje najavljuju, ali svakako sat zaslužuje jednu posebnu brigu u narednim vremenima, a možda i restauraciju”, rekla je Gojković.

Ministarka je rekla da će se sagledati da se zajedničkim snagama ojača simbol Grada Novog Sada, kako ne bi strepeli u budućnosti.
“Tu smo – Grad Novi Sad, pokrajinska vlast i Vlada Republike Srbije zajedno, da pomognemo Novosađanima i Novom Sadu da se što pre sanira šteta i život nastavi dalje onakav kakav je bio”, navela je ministarka.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić rekao je da je u nevremenu tokom prošle nedelje Grad Novi Sad pretrpeo štetu i da su na Petrovaradinskoj tvrđavi oštećeni objekti Duge kasarne, Arsenala i Jednostavne kasarne.

Đurić je naveo da je oštećen krov i da su na terenu radnici i mašine kako iz javnih preduzeća, tako i privatnih kompanija i dve kineske kompanije koje pomažu da se šteta što pre sanira i pokrije krov u slučaju da se ponovo desi nevreme sličnih razmera.

“Nadamo se da ipak do toga neće doći i da ćemo koliko-toliko uspeti da sačuvamo našu Tvrđavu, istorijsko – kulturni spomenik grada i cele države” , rekao je Đurić.

Rekao je da je u Novom Sadu oboreno više od 1000 stabala, oštećeno preko 2000 privatnih i javnih objekata, štete su pretrpele i škole i vrtići, kao i kulturni objekti u Futogu i Rumenci.

Situacija u gradu, kako je rekao gradonačelnik Novog Sada, nije jednostavna, a prioritet je bio da se pomogne građanima koji su bili izloženi neposrednoj opasnosti, te da se nakon toga pristupilo čišćenju i oslobađanju saobraćajnica kako bi prevoz funkcionisao, a onda i stabilizaciji u snabdevanju strujom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: