Podeli vest

Glumica Milena Radulović ovogodišnja je dobitnica Nagrade za žensku hrabrost koju dodeljuje kompanija Avon, saopštili su danas organizatori.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

“Radulović dobila je nagradu za hrabrost da kaže istinu, odnosno prijavi i javno progovori o seksualnom nasilju koje je doživela, što je osmelilo brojne druge žene da progovore o svojim iskustvima u pokušaju da konačno stanu na put nasilnicima”, navodi se u saopštenju.

Avon tradicionalno dodeljuje nagradu u sklopu globalne kampanje “16 dana aktivizma“, u okviru akcije “Reci NE nasilju nad ženama” sa željom da pruži podršku, nagradi zalaganje i doprinos u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, dodali su organizatori.

“Hvala kompaniji Avon za ovu nagradu jer ona je dokaz da seksualno zlostavljanje, uznemiravanje i nasilje prestaju da budu tabu teme na ovim prostorima. To što sam ja javna ličnost možda je pomoglo da se brže i lakše čuje za ovo kroz šta sam ja i druge devojke i devojčice prošle, ali ovo je nagrada i poruka svim ženama koje prolaze kroz isto”, poručila je Radulović.

Prilikom uručenja nagrade pored “Skulpture ženske hrabrosti”, Radulović je dodala da je mislila da je jedina osoba na svetu koja prolazi kroz tako nešto, jer nikada ništa slično nije čula ni u jednom razgovoru, a kada je počela otvoreno da priča shvatila je da nije jedina.

Prema njenim rečima, “baš zato je jako važno da žene shvate i budu svesne da, ako im se tako nešto dešava, mogu da pobegnu iz kandži manipulacije koje zlostavljanje podrazumeva, da nisu same u tome, da mogu da se otvore nekom bliskom ko će ih čuti i razumeti”.

“Već sada, nakon bezmalo tri godine je jasno da nisu same, da nisu jedine, da je svaka od nas prošla kroz makar nešto neprijatno i ponižavajuće, a borba se nastavlja da javnost i institucije, ljudi na društvenim mrežama zaštite žrtve, a ne pravdaju nasilnike“, istakla je glumica.

Kompanija Avon svake godine povodom globalne kampanje “16 dana aktivizma” sprovodi međunarodno istraživanje o položaju žena širom sveta, a najnovije otkriva da mnogim ženama partner utiče ili kontroliše određene aspekte njihovog izgleda.

“Čak jedna petina ispitanih žena je u nekom trenutku svog života imala partnera koji je uticao na to da li će se šminkati ili ne, dok isti broj kaže da ih njihov partner kontroliše da li nose šminku. Od žena koje su rekle da partner kontroliše koliko šminke koriste, najveći broj je među onima starosti 25-34 godine (30 posto), kaže se u saopštenju.
Kako je navedeno, “šokantna činjenica je da je skoro jedna od šest žena koristila šminku da bi sakrila povrede nanesene od strane partnera”.

Direktorka prodaje kompanije Avon Marija Radaković je istakla da “iako je danas položaj žena znatno povoljniji nego ranijih godina, nasilje nad ženama i dalje je jedan od najčešćih vidova kršenja ljudskih prava”.

“Kakva je situacija u našoj zemlji jasno govore podaci Autonomnog ženskog centra, našeg stalnog partnera u projektu ‘Reci NE nasilju nad ženama’, da je samo tokom ove godine 1.101 žena pozvala njihov SOS telefon i u 73 posto slučajeva im je bila potrebna podrška, što je za 16 posto više u odnosu na 2022. godinu”, rekla je Radaković.
Prema njenim rečima, zapaženo je da je 92 posto njih pretrpelo psihološko, a 59,3 posto fizičko nasilje, i “neke devojčice, devojke i žene su skupile snagu i prijavile nasilje, neke nisu, a neke neće nikad”.

“Hrabra ispovest Radulović pokrenula je lavinu i javnu diskusiju u našoj zemlji o seksualnom zlostavljanju i nasilju uopšte. Baš zbog toga je Milenina uloga u ovoj temi od neprikosnovenog značaja za naše društvo, a od presudnog da bude odabrana da ponese Nagradu za hrabrost da kaže istinu“, istakla je Radaković.

Kako je navedeno, sve žene koje zatrebaju pomoć i savet, mogu da se jave na besplatan broj telefona Autonomnog ženskog centra 0800 100 007.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ALKARAZ prvi FINALISTA VIMBLDONA

Španski teniser Karlos Alkaraz plasirao se u finale Vimbldona, pošto je danas u polufinalu pobedio Rusa Danila Medvedeva 6:7 (1:7),…