Više zdravstvenih ustanova u Srbiji dobilo je danas šest mamografa i drugu medicinsku opremu koju je nabavilo Ministarstvo zdravlja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Dodeli je prisustvovala ministarka zdravlja Danica Grujičić, koja je za Tanjug rekla da će mamografi biti upucheni bolnicama u Smederevskoj Palanci, Majdanpeku, Paraćinu, kao i domovima zdravlja u Kruševcu, Kuršumliji i Požarevcu.

“Ukupna vrednost opreme je 120 miliona. To je dokaz više da vredi centralizovano nabavljati opremu, jer tada dobijate povoljnije uslove. Zahvaljujem se Alfa imedžiningu što je u najkraćem mogućem roku dopremio mamografe”, rekla je Grujičić.

Dodala je da će mamografi biti aktivirani u naredne dve do tri nedelje i da su prostori u zdravstvenim ustanovama već spremni.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg


“Potrebna nam je sada pomoć direktora da izmere zračenje i daju dozvolu za korišćenje aparata i žene će moći odmah da se snimaju”, rekla je ona.

Navela je da je najvažnije podizati svest kod žena da je važno da idu na skrininga i slušaju lekare opšte prakse.

“Naravno da nije isto u gradskoj i seoskoj sredini, gde vi morate više kilometara da putujete, ali uz dobar plan skrininga mi ćemo gledati da te žene ili radnim danima dovozimo da bi bile snimljene”, rekla je ona.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: