Podeli vest

Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je da će inicijativa “Otvoreni Balkan” na polju kulture započeti sa koncertom Beogradske filharmonije i gosta dirigenta, čuvenog Zubina Mehte 20. juna u Kolarčevoj zadužbini.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Maja Gojkovic
FOTO: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ARHIVA

Gojković je rekla Radio-televiziji Srbije (RTS) da je Mehta predložio da Filharmonija, koja koncertno obeležava 100. godina postojanja, posle Beograda u okviru “Otvorenog Balkana” ide na gostovanja u Skoplje i Tiranu. Gostujući u Dnevniku RTS-a, Gojković je podsetila da je inicijativa “Otvoreni Balkan”, čiji je idejni tvorac predsednik Aleksandar Vučić, nastala kao platforma važna za ekonomsku saradnju.

Potom su na samitu u Ohridu ministri kulture zemalja “Otvorenog Balkana”, Srbije, Severne Makedonije i Albanije, potpisali memorandum o saradnji u svim segmentima kulture. Prema njenim rečima, “sada već imamo saradnju u oblasti teatra, koje je pokrenuo (direktor Narodnog pozorišta) Svetislav Goncić”.

“Potpisali su i sporazume tri drame, opere, baleti, a mi smo se dogovorili da ‘Otvoreni Balkan’ u području kulture započne obeležavanjem stogodišnjice Beogradske filharmonije, gde je Zubin Mehta predložio da se održe tri koncerta”, navela je ministarka.

Gojković je napomenula da će prvom koncertu u Beogradu, prisustvovati i ministarke kulture Severne Makedonije, a zatim Filharmonija i Mehta odlaze u Skoplje i u Tiranu, “i time ćemo obeležiti početak naše velike saradnje u oblasti kulture”.

Prema njenim rečima, značajno je što će inostranoj publici umetnici pokazati šta spaja tri države u oblasti kulturnog i prirodnog nasleđa, na izložbi 13. jula u Kulturnom centru Srbije u Parizu, gde će nas predstavljati Nina Knežević.

“Sva tri umetnika su dobila zadatak da prouče šta to nas spaja sa prostora Balkana i u oblasti zaštite životne sredine, uopšte kulturnog nasleđa, i sva tri umetnika će odgovoriti upravo na tu temu”, rekla je Gojković. Napomenuvši da mnogo više kao ministar kulture posvećuje pažnju mobilnosti umetnika, Gojković je upozorila da nije dosta samo da neko prođe na konkursu pa da dobije nešto para da bi mogao da kreira neki svoj program.

“Važno je da umetnik bude prisutan negde u inostranstvu gde se kreira politika i mišljenje o državi i o vašim umetnicima, da im pružite mogućnost da negde izlažu i da se predstave”, istakla je ministarka.

Gojković je navela da je Srbija prvi put smo učestvovala u Londonu na trijenalu dizajna, dok su na još jednoj premijeri na Kvadrijenalu u Pragu naši mlađi autori osvojili dve prestižne nagrade.

Naglasivši da je “sve to deo kulturne diplomatije jedne države”, Gojković je ocenila da sad uz ekonomske uspehe pažnju na sebe skrećemo dobrim umetnicima i njihovim prisustvom, kao nedavno na Kanskom festivalu filmom “Ničija zemlja” autora Vladimira Perišića.

Gojković je rekla da razgovara sa glumcima ovih dana, kojima su za skoro tri godine njenog mandata “vrata uvek bila otvorena”.

“Oni to dobro znaju. Dolazili su i dolaze da razgovaramo. Dakle, ne samo o profesiji glumaca, nego i režisera, producenata, svih ostalih. I svi ostali umetnici dolaze, vrata su otvorena, možemo da nastavimo da razgovaramo o svim onim segmentima koji bi poboljšali status ili rad ljudi koji se nalaze u kinematografiji”, rekla Gojković.

Napomenuvši da je njena obaveza da kaže koliko država ulaže u audio-vizuelno stvaralaštvo, Gojković je podsetila da domaći stvaraoci imaju, gde pomaže i Filmski centar Srbije kojem je to i osnovna delatnost – da raspisuje konkurse i da pomaže uopšte početak stvaranja nekog filma.

“Ali naravno tu su i kompanije i RTS, koji često izdvaja novac i otkupljuje prava na prikazivanje serija i filmova i naravno Telekom Srbije. I nije to ružno ništa reći, nego je to dužnost i odgovornost jednog ministra da iznese pred građanima Srbije jer sve je to novac građana Srbije”, zaključila je Gojković.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: