Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković istakla je na Svečanoj akademiji povodom 120 godina postojanja Kola srpskih sestara u Novom Sadu da je to udruženje važan deo nacionalnog i kulturnog identiteta a da je naša obaveza i velika odgovornost da čuvamo zaveštanje i sledimo putokaz koji su nam ostavili osnivači, saopšteno je večeras iz Ministarstva kulture.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ GORAN ZLATKOVIĆ

Gojković je ukazala da se velikom posvećenošću i humanizmom, ujedno afirmišući obrazovanje, kulturu i patriotizam kao ključne društvene vrednosti, ovo udruženje s punim pravom uvrstilo među najznamenitija obeležja čitavog srpskog naroda.

„Ovaj jubilej je prilika da još jednom odamo počast odvažnim i mudrim osnivačima i članicama ovog jedinstvenog udruženja. Kolika je bila dalekovidost Nadežde Petrović, Branislava Nušića i njegovih ostalih utemeljivača, govori i to da su sve plemenite ideje i vrednosti, koje su početkom 20. veka uspostavili za osnovne principe udruženja, više nego aktuelne i u savremenom svetu“, rekla je Gojković.

Gojković, koja je i predsednica Koordinacionog tela Vlade za rodnu ravnopravnost, podsetila je da je u vreme nastanka Kola srpskih sestara pokretačka snaga njegovih idejnih tvoraca bila želja da unaprede položaj žena u društvu i izbore se za jednak tretman, a da ih je podjednako snažno inspirisala i težnja da pomognu srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i u južnoj Srbiji koji je početkom dvadesetog veka bio izložen sve većem teroru.

„I tada, kao i danas, pokazalo se da kad god smo kao narod poštovali tradiciju, gajili dobročinstvo i iskazivali rodoljublje, dakle, sve ono po čemu je ovo udruženje prepoznatljivo, uspevali smo i da ostvarimo stabilnu sadašnjost i bolju budućnost. Zato je na nama da pokažemo da žene 21. veka mogu biti dostojne sledbenice velikog dela Savke Subotić, Ljubice Luković, Mirke Grujić, Delfe Ivanić i svih heroina koje su, radeći na tome da drugima bude bolje, doprinele da čitavo društvo spozna značaj zajedništva i jedinstva za opstanak i razvoj naroda i države“, naglasila je Gojković.

Prema njenim rečima, članice Kola srpskih sestara su tokom Oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1918. godine na delu pokazale šta znače ogromno požrtvovanje i solidarnost sa svojim narodom u najtežim trenucima i u bogatoj riznici srpske istorije zauzele mesto rame uz rame sa ratnim junacima svojom nesebičnom brigom za druge, prikupljanjem priloga, ukazivanjem pomoći bolesnima i nezaštićenima u ratnom vrtlogu.

„Pored borbe za rodnu jednakost i iskreno rodoljublje iskazano i kroz dobrovoljno učešće u oslobodilačkim ratovima, članice Kola bile su više nego svesne činjenice koliko je kultura važna za celokupno društvo i razvoj ličnosti. Njima dugujemo i nastanak jednog od najvrednijih dela srpske umetnosti, slike ‘Kosovka devojka’ Uroša Predića. Ovo remek-delo, jednu od najznačajnih slika srpskog realizma koja verno odslikava svu patnju i stradanje srpskog naroda, poručilo je upravo Kolo srpskih sestara“, pojasnila je Maja Gojković.

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ GORAN ZLATKOVIĆ


Gojković je rekla da je kao neko ko ima više od trideset godina zajedničkog života sa ovim udruženjem, imajući u vidu da je njena majka Savka Gojković duže od decenije bila predsednica, a potom do kraja života počasna predsednica Kola srpskih sestara Eparhije bačke, duboko svesna značaja koje ono ima za srpsku kulturu i duhovnost.

„Kao važan deo nacionalnog i kulturnog identiteta, ovo udruženje je i živi svedok i aktuelni pokazatelj činjenice da su dobra dela i briga za drugoga među najvažnijim odlikama srpskog naroda. Kao zasluženu počast nacionalnim velikanima, zbog naše kulture i tradicije, naša je obaveza i velika odgovornost da čuvamo zaveštanje i sledimo putokaz koji su nam ostavili osnivači Kola srpskih sestara“, istakla je Gojković.

Ukazala je da svi mi, a naročito žene modernog doba, dugujemo veliku zahvalnost najpoznatijim od mnoštva zaslužnih žena kao što su Delfa Ivanić, prva Srpkinja i prva žena iz Kraljevine Jugoslavije koja je dobila Medalju za milosrđe ”Florens Najtingel” ustanovljenu od Međunarodnog Crvenog krsta, zatim Savka Subotić koja je ostavila dragocene rukopise o mnogim značajnim ličnostima iz druge polovine 19. i početka 20. veka, nezaobilazna Nadežda Petrović, velika slikarka, humanista i patriota čiji jubilej, 150 godina od rođenja, ove godine obeležavaju Republika Srbija i Unesko ali i svim potonjim pripadnicama Kola srpskih sestara koje su nam otvorile mogućnost školovanja i glasačkog prava, kao preduslove za puno poštovanje žena i njihov ravnopravan položaj.

„Po ugledu na njih i sve druge žene koje su gradile i grade Kolo srpskih sestara, ono i danas pruža podršku svima bez razlike kojima je ona potrebna i pomaže ugroženim delovima našeg naroda, posebno na Kosovu i Metohiji. Naša najveća snaga oduvek je bila u ljudima i zato je važno što među svim bitnim učesnicima društvenog života postoji izgrađena svest o tome koliko poštovanje načela humanosti i solidarnosti određuju i povezuju jedno društvo.Čestitam vam prvih 120 godina postojanja uz želju da Kolo srpskih sestara i u narednim vekovima ostane svetionik iskonskih vrlina i inspiracija generacijama koje dolaze“, poručila je Maja Gojković.

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ GORAN ZLATKOVIĆ


Na Svečanoj akademiji u Matici srpskoj obratili su se i patrijarh srpski Porfirije i Mirjana Šuljmanac Šećerov, predsednica Kola srpskih sestara Eparhije bačke.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: