Podeli vest

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, koja predvodi državnu delegaciju na 23. Međunarodnom sajmu investicija i trgovine CIFIT, otvorila je Investicioni forum “Jedna Kina, jedna Srbija” i poručila da naša zemlja u Sjamenu predstavlja nove projekte na polju inovativnih sistema, jer želi da podeli glavna postignuća ostvarena u prethodnih nekoliko godina, posebno u vezi sa novim tehnologijama i ekonomiji zasnovanoj na znanju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ Ministarstvo kulture/ ZORAN PETROVIĆ

Gojković je istakla da Srbija ostaje posvećena daljem razvoju ekonomske saradnje sa NR Kinom i dodatnom jačanju prijateljskih i izuzetno razvijenih bilateralnih veza. Potpredsednica Vlade je ukazala da Forum potvrđuje važnu ulogu Kine kao ključnog svetskog aktera u sferi investiranja, da pruža izvanredne mogućnosti domaćoj i inostranoj poslovnoj zajednici da sagleda investiciono okruženje u Kini i brojnim drugim zemljama, kao što je Srbija.

Naglašavajući da se Srbija sada razvija oslanjajući se na svoj uspeh u informacionim i komunikacionim tehnologijama, uspostavljajući se kao novi „bioekonomski hab“ ili čvorište Evrope, Gojković je napomenula da smo upravo u Sjamenu 2019. godine najavili naše planove za usvajanje Strategije za razvoj veštačke inteligencije.

“Srbija je postala prva zemlja u regionu jugoistočne Evrope koja je usvojila ovu strategiju i kasnije, 2021. godine osnovala Institut za VI superkompjutere. Srbija je strateški dobro utemeljila svoj razvoj na modernim tehnologijama, gde je razvoj veštačke inteligencije jedan od prioriteta naše Vlade”, rekla je Gojković. Potpredsednica Vlade je istakla da je na ovogodišnjem Sajmu prvi stub koncepta naše izložbe predstavljanje projekta – Ekspo 2027 (Expo 2027) Beograd, specijalizovane izložbe koja će se odigrati u prestonici Srbije, Beogradu, 2027. godine i da se pod temom “Igraj za čovečanstvo – sport i muzika za sve” Beograd sprema da dočeka milione posetilaca iz svih krajeva sveta.

“Ovo izvanredno postignuće obeležava novu epohu za Beograd i našu zemlju, koja je već počela temeljne pripreme kako bismo prikazali inovativni duh, kulturno nasleđe i viziju transformacije na globalnoj sceni. Ova pobeda je ne samo zaveštanje mogućnostima Beograda, već i nepokolebivoj odlučnosti i kolektivnom zalaganju srpskog naroda”, naglasila je Gojković.

Predstavljajući i ostale delove koncepta izložbe naše zemlje, Gojković je rekla da je drugi stub projekat BIO4 Kampus, jedinstveni multidisciplinarni kompleks za istraživanje i razvoj nauke sa fokusom na četiri teme – biotehnologiju, biomedicinu, bioinformatiku i biodiverzitet, sa planovima da bude dom za naučne ustanove i fakultete.

“Ovaj projekat će obezbediti dalji održivi razvoj, kako bi naša zemlja očuvala svoje mesto među evropskim liderima na polju modernih tehnologija”, pojasnila je Gojković.

Treći stub je buduća Inovaciona četvrt kao treća faza izgradnje postojećih vrhunskih objekata Data centra u Kragujevcu, dok je četvrti stub predstavljanje projekta koji se realizuje u saradnji sa UNDP- stvaranje investicione mape Srbije, koja obezbeđuje informacije o potencijalnim investicijama privatnog sektora fokusiranim na Ciljeve održivog razvoja. Gojković je istakla da je danas učinjen važan korak u daljem jačanju saradnje putem potpisivanja dva memoranduma o razumevanju između Republike Srbije i kompanije Ziđin.

“Ponosni smo na činjenicu da zajedno sa našim kineskim prijateljima ostvarujemo u Srbiji strateške infrastrukturne projekte vredne nekoliko milijardi dolara”, naglasila je Gojkovići dodala da je dolazak velikih kineskih kompanija dao vetar u leđa daljem ekonomskom razvoju Srbije, kao i da će ovaj forum biti dodatni most saradnje za nove zajedničke poslovne uspehe.

U delegaciji Republike Srbije koja boravi u NR Kini na 23. Međunarodnom sajmu investicija i trgovine CIFIT su i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i ministarka nauke i tehnološkog razvoja Jelena Begović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: