Podeli vest

Članica predsedništva SNS Maja Gojković oštro je večeras kritikovala aktivistu i producenta Dragana Bjelogrlića povodom njegovih izjava na predstavljanju inicijative ”ProGlas”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gojković
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA/ DARIO KONSTANTINOVIC/ARHIVA

”Povodom političkog proglasa i današnje izjave aktiviste i producenta Dragana Bjelogrlića da kako sam kaže ‘ne želi da živi u zverinjaku’ istine radi u obavezi sam da obavestim građane Srbije kako to izgleda težak život Bjeloglića. Ovom prilikom ukazujem da su u periodu od 2013. do 2018. godine, filmovi koje je producirao ili režirao Dragan Bjelogrlić podržani sa 105 miliona dinara na konkursima Filmskog centra Srbije”, poručila je Gojković u pisanoj izjavi.

Na Konkursu za sufinansiranje završetka produkcije filma 2013. godine, film „Montevideo, vidimo se“ podržan je, kako je podsetila, sa 10 miliona dinara.

”Film „Čuvari formule“ dobio je 50 miliona dinara na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova 2016. godine, dok je na Konkursu za sufinasiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova 2018. godine, film „Toma“ podržan sa 45 miliona dinara”, navela je.

Dodala je da je i Ministarstvo kulture je u razdoblju od 2007. do 2011. godine podržalo filmove i TV serije u kojima je Dragan Bjelogrlić producent ili režiser, ukupnim iznosom od 112 miliona dinara.

”Za promociju filma „Montevideo, Bog te video“, tada srpskog kandidata za Oskara, opredeljeno je pet miliona dinara. Protokolom o sufinansiranju multimedijalnog projekta „Montevideo, Bog te video“, Ministarstvo kulture opredelilo je u junu 2011. godine 40 miliona dinara, da bi Aneksom Protokola, u aprilu 2012. godine, taj iznos promenjen na 65 miliona dinara. Na kraju, Ministarstvo kulture je za ovaj projekat isplatilo čitavih 99,5 miliona dinara. Takođe, Ministarstvo je 2007. godine podržalo i dugometražni igrani film Pjera Žalice, producentske kuće Dragana Bjelogrića, sa 7,5 miliona dinara. Deceniju kasnije projekat još uvek nije bio realizovan, tako da je 2017. godine, deset godina kasnije, aneksiran u dugometražni dokumentarni film”, navela je Gojković.

U okviru podsticaja koje država daje investitorima za proizvodnju audio-vizuelnih dela, tokom 2018. i 2019. godine podržana su, kako je dodala, tri projekta čiji podnosilac je bio „COBRA FILM“ iz Beograda, u ukupnom iznosu od 87.479.393 dinara.

”Televizijskoj seriji „Senke nad Balkanom“ 2018. godine dodeljena su sredstva podsticaja u iznosu od 29.495.965 dinara. Najveći investitor ove TV serije bila je Radio televizija Srbije, koja je učestvovala u proizvodnji sa 81 odsto, dok je „COBRA FILM“ bio manjinski finansijer sa 19 posto učešća. Iste godine, producentskoj kući Dragana Bjelogrića opredeljeno je 3.558.575 dinara za proizvodnju reklame za jednog proizvođača piva. U 2019. godini, po osnovu podsticaja TV seriji „Senke nad Balkanom – 2. sezona“ opredeljeno je 54.424.853 dinara”, navela je.

Sagledavajući sve ove podatke, reč je, kako je istakla Gojković, o skoro 305 miliona dinara građana Srbije, čiji život Bjelogrlić poredi sa zverinjakom, građana koji uredno plaćaju poreze da bi i Bjelogrlić imao bolji život i najlepši stan u Beogradu usred tog i takvog zverinjaka.

”Iz svega ovoga može se zaključiti da ipak nije tako strašno živeti ovde, a Bjelogrliću ostaje samo da uputimo izvinjenje što se namučio i što više od ovoga nemamo!”, rekla je Maja Gojković.

Brelogrlić je danas na predstavljanju inicijative ProGlas iza koje stoji grupa javnih ličnosti, rekao da inicijatori tog proglasa ”nisu ljudi koji imaju namere da zauzimaju državne funkcije i budu učesnici u vlasti”.

Razlog zbog kojeg je učestvovao u pisanju proglasa je taj što, kako je rekao, ne želi da živi u ”zverinjaku od države jer, kada država izgubi bitku sa kriminalcima, ona postaje zverinjak”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ZA KOSTIĆA ZAVRŠEN EURO

Srpski fudbalski reprezentativac Filip Kostić zbog povrede kolena neće igrati u preostalom delu Evropskog prvenstva u Nemačkoj.