Podeli vest

Gojković u bečkom sedištu UN otvorila izložbu posvećenu Nikoli Tesli.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gojković
FOTO TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

Nikola Tesla je svetski poznati srpski naučnik koji je značajno promenio život modernog čoveka i izuzetno je važno da se podseća na njega i njegova dela, istakla je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Gojković, koja je danas u bečkom sedištu UN otvorila izložbu posvećenu Nikoli Tesli, rekla je novinarima da je posebno bitno što je izložba posvećena velikom naučniku otvorena upravo na početku Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA.

„Izuzetno smo ponosni što je sam generalni direktor IAEA Rafael Grosi bio prisutan i govorio na otvaranju o značaju dela svetski poznatog srpskog naučnika Nikoli Tesli. Ovo je izuzetno važna izložba koja je posvećena očuvanju kulturnog nasleđa koje poseduje upravo Srbija i grad Beograd, a koje se nalazi u Muzeju Nikola Tesla“, objasnila je ona.

Ukazala je da sve ono što je Tesla ikada uradio, njegovi patenti, sve ono što je promenilo život modernog čoveka, jer bi bez njegovih patenata moderan svet bi potpuno drugačiji, nalazi se upravo tamo.

„Obaveza je Srbije i svakog pojedinca, ali kao što ste čuli, što je naglasio i generalni direktor IAEA, obaveza je sveta da se ne zaboravi šta je Nikola Tesla uradio i da se promoviše na svim meridijanima značaj njegovog dela i naučnih dostignuća“, podvukla je Gojković.

Ministarstvo kulture i informisanja to, kaže, radi.

„To je jedan od naših ciljeva, a nema boljeg mesta od UN u Beču u prisustvu 2.500 delegata iz 155 država da podsetimo na blago koje poseduje Srbija i na značajna dela Nikole Tesle“, naglasila je ona.

Rekla je i da je izuzetno ponosna, što je uz funkciju ministra kulture u Beču i u svojstvu predsednika Upravnog odbora našeg direktorata koji se bavi nuklearnom bezbednošću.

Gojković je rekla da je zadovoljna podrškom čelnog čoveka IAEA, koji je poručio da Srbija može da računa na dalju podršku agencije, a posebno što je najavio da će svakako vrlo brzo doći u posetu, kako je kazao, divnom i lepom Beogradu.

Ministarka Gojković predvodi delegaciju Srbije na Generalnoj konferenciji IAEA u Beču.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: