Podeli vest

Globalna potražnja za naftom će rasti najmanje do 2034. godine, navodi se u najnovijoj prognozi analitičara njujorške bankarske korporacije Goldman Saks.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO PIXA BAY

U prognozi se navodi da će potražnja za naftom u 2030. godini porasti na 108,5 miliona barela dnevno i dostići vrhunac u 2034. kada će iznositi 110 miliona barela dnevno, prenosi Rojters.

Goldman Saks navodi da će i nakom toga potražnja za naftom biti visoka do 2040. godine.

Pored toga, njujorška korporacija navodi da prodaja električnih vozila na baterije (BEV) usporava na globalnom nivou, dok je istovremeno interesovanje za hibride (HEV) i plug-in hibride (PHEV) veće nego što se očekivalo.

Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA) je 22. maja objavilo da je broj registrovanih električnih vozila na baterije u aprilu porastao za 14,8 odsto međugodišnje, na 108.552 automobila, a tržišni udeo ovih vozila je ostao stabilan na oko 12 odsto.

Udeo hibrid-električnih vozila (HEV) je istovremeno osetno porastao na međugodišnjem nivou, pošto je u aprilu 2023. iznosio 24,9 odsto.

Neke kompanije su već najavile da će se u budućnosti više fokusirati na proizvodnju hibrida umesto na potpuno električna vozila na baterije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: