Podeli vest

Manifestacija “Boje godišnjih doba – izložba savremenih kineskih ruralnih slika” otvorena je danas u Kineskom kulturnom centru u Beogradu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovali su ambasador Kine u Srbiji Li Ming, potpredsednik Kineske federacije književnih i umetničkih krugova Džu Di, direktor Kineskog kulturnog centra u Beogradu Vang Janliang, potpredsednik Kineske asocijacije umetnika Ma Fenghui, državni sekretar Miomir Đorđević i pomoćnik generalnog sekretara Danijel Nikolić.

Danijel Nikolić je rekao da ova izložba objašnjava zašto se Kinezi i Srbi toliko dobro razumeju uprkos daljini, kulturi i jeziku.

“Mislim da ova izložba objašnjava zašto su Srbija i Kina potpisale deklaraciju o zajedničkoj budućnosti. Dosta toga nas spaja, a zajedno ćemo otkriti još stvari i približiti ove dve zemlje”, rekao je Nikolić

“Nedavno su dvojica šefova potpisali zajedničku izjavu o unapređenju saradnje Srbije i Kine. Današnja manifestacija svedoči o sporazumu ove dve zemlje u oblasti kulture. Svedoci smo dubokog prijateljstva dva naroda o međusobnom učenju i razmeni između ova dva naroda” ,rekao je ambasador Kine u Srbiji Li Ming i dodao da su radovi na ovoj izložbi životpisni i prikazuju jezik budućeg dobrostojećeg kineskog života u novoj eri, ali i stvaranje gvozdenog prijateljstva između Srbije i Kine. .

Potpredsednik Kineske federacije književnih i umetničkih krugova Džu Di rekao je da je velika uloga kulturne razmene u unapređenju odnosa Kine i Srbije.

“Izložba je, kao jedinstveni oblik slikarstva, još jedan povod za produbljivanje tih odnosa. Pokazuje životne scene i prirodne pejzaže. Autori su slikari seljaci koji su opisali svoju domovinu kroz iskrena sećanja” rekao je Džu Di i objasnio da izložba govori o borbama i snovima jednog naroda.

Organizatori izložbe su Kineska asocijacija umetnika, Mreža međunarodnih kulturnih entiteta i Kineski kulturni centar u Beogradu.

Predvodnici su Kineska federacija književnih i umetničkih krugova i Ambasada Narodne Republike Kine u Republici Srbiji, i biće otvorena za posetioce do 10.juna.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: