Podeli vest

TikTok, Google, Apple, Netflix, samo su neke od kompanija koje su obustavile ili ograničile svoje usluge Rusiji, evo i zašto

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Rusko-Ukrajinska kriza, ali i zakon koji je Rusija donela i koji podrazumeva da će se širenje “lažnih vesti” kažnjavati do 15 godina zatvora naveli su brojne kompanije da obustave ili ograniče svoje usluge u Rusiji.

Google je objavio da je obustavio prodaju online oglasa u Rusiji. To podrazumeva i pretraživanje, YouTube i partnere.

Pre Google, poslovne veze sa Rusijom, zbog sukoba sa Ukrajnom, prekinuli su i Twitter i Snap, matična kompanija Snapchat-a.

Netflix je takođe trenutno zaustavio sve televizijske projekte povezane s Rusijom zbog napada na Ukrajinu.

TikTok i Netflix su se odmah po usvajanju zakona o lažnim vestima oglasili saopštenjem da obustavljaju svoje uslge u Rusiji.

“Nemamo drugog izbora nego da obustavimo penos uživo i novi sadržaj na našoj video usluzi dok razmatramo sigurnosne implikacije ovog zakona”, objavila TikTok društvena mreža  na Twitteru. Dodali su da to neće uticati na razmenu poruka u aplikaciji.

Na spisku onih koji su prekinuli saradnju sa Rusijom su i softverski div Microsoft, ali i Dell Technologies i Apple.

YouTube je u utorak blokirao kanale kojima upravljaju mediji Rusija Tudej i Sputnjik Njuz širom Evrope, ubrzo nakon što je privremeno demonetizovao RT i druge kanale.

Ovaj sposak nije konačan, a treba dodati i to da su brojne automobilske kompanije prekinule saradnju sa Rusijom, a među nima su BMV, Volkswagen i Ford.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: