Ljudi koji se osećaju hronično usamljeni tokom dužeg vremenskog perioda izloženi su većem riziku, otkriva prva studija te vrste

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto:Pexels

Usamljenost može povećati rizik od moždanog udara za čak 56%, prema istraživanju za koje stručnjaci kažu da objašnjava zašto ovo pitanje predstavlja veliku opasnost po zdravlje širom sveta.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je usamljenost među najznačajnijim globalnim zdravstvenim problemima, koji utiču na svaki aspekt zdravlja, blagostanja i razvoja. Američki generalni hirurg upozorio je da je njegov uticaj na smrtnost ekvivalentan pušenju 15 cigareta dnevno.

Dok su prethodna istraživanja povezivala usamljenost sa većim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti, malo njih je posebno ispitivalo uticaj na rizik od moždanog udara. Studija, koju je vodio Univerzitet Harvard, prva je te vrste koja ispituje povezanost između promena usamljenosti i rizika od moždanog udara tokom vremena.

straživači su otkrili da su odrasli od 50 i više godina koji su iskusili hroničnu usamljenost imali 56% veći rizik od moždanog udara od onih koji su stalno izvještavali da nisu usamljeni.

Oni koji su iskusili situacionu usamljenost, ali nisu dugo patili, nisu imali veći rizik od moždanog udara, pokazala je studija, sugerišući da se uticaj usamljenosti na moždani udar dešava tokom mnogo godina.

PROLECNI UMOR
Foto: Shutterstock

Ali to nije sve.

 Lisa Gunn, voditeljica prevencije mentalnog zdravlja u najvećoj dobrotvornoj zdravstvenoj organizaciji u Velikoj Britaniji Nuffield Health objašnjava kako još usamljenost utiče na zdravlje.

Usamljenost ne znači samo biti fizički odvojen od drugih. Usamljenost je emocionalno stanje koje uključuje osjećaj nepovezanosti ili mentalne odvojenosti. To ima smisla s obzirom na to da nas sada više nego ikada oblikuje društveno okruženje i priroda veza.

Dakle, koji su različiti načini na koje usamljenost može uticati na vaše zdravlje?

Što može uzrokovati usamljenost?

Gunn kaže da se možete osećati usamljeno jer se ne viđate dovoljno s drugima.

Pojačani osećaj usamljenosti čest je u letnjim mesecima kada se čini da svi uživaju u odmoru s prijateljima, a vi nemate s kime stvarati takve uspomene, rekla je.

Ponekad se također možete osećati usamljeno kada ste u društvu. Gunn kaže da je to obično popraćeno osećajem praznine ili nepovezanosti.

Određeni životni događaji poput prekida veze, teškog gubitka ili odlaska u penziju mogu biti razlog zbog kojega se osećate usamljeno. Kad nekog ili nešto izgubimo možemo odjednom postati manje društveni, rekla je.

Takođe postoje slučajevi kada vreme provedeno u društvu može izazvati osećaj usamljenosti. Na primer, imati dete ili započeti novi posao može značiti nove društvene krugove, ali oni ne moraju nužno zadovoljiti naše društvene potrebe.

Bolesti srca i moždani udar

Glavna farmaceutkinja u Pharmici Carolina Goncalves kaže da usamljenost, posebno kronična usamljenost, može imati negativan uticaj na naše zdravlje.

Istraživanja pokazuju da su usamljenost i loši društveni odnosi povezani s povećanim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara, rekla je.

Hronična usamljenost može uzrokovati psihološki stres, podižući nivo hormona stresa, što s vremenom može oštetiti arterije, što dovodi do stanja poput hipertenzije i ateroskleroze.

Foto: pexels

Proizvodnja upalnih citokina

Osim toga, Goncalves je takođe rekla da istraživanja pokazuju da stres i društvena izolacija mogu povećati proizvodnju upalnih citokina (signalnih proteina koji kontroliraju upalu).

Pojačana upala može pospešiti rast plakova, olabaviti plak u arterijama i izazvati krvne ugruške, što može doprinieti razvoju i napredovanju bolesti srca i moždanog udara, rekla je.

Stres

Zbog povećanog stresa uzrokovanog usamljenošću, mnogi stiču navike poput pušenja i prekomerne konzumacije alkohola kako bi pokušali blokirati osećaj usamljenosti. Ove navike štetno utiču na zdravlje.

Pušenje može oštetiti krvne sudove i suziti arterije, povećavajući rizik od srčanog i moždanog udara. Hemikalije u cigaretama, poput nikotina i ugljen monoksida, povisuju krvni tlak i smanjuju kisik u krvi, opterećujući srce, rekla je Goncalves.

Opijanje može dovesti do visokog krvnog pritiska jer stimuliše simpatički nervni sustav, što uzrokuje brže kucanje srca i sužavanje krvnih žila.

Foto: Unsplash

Depresija

Gunn tvrdi da kronična usamljenost može uticati na naše telesno zdravlje kao i na mentalno zdravlje, uzrokujući toliko štete koliko i pušenje 15 cigareta dnevno.

Povezana je s dvostruko većim rizikom od rane smrti u oređenju s gojaznošću te s visokim krvnim tlakom, povišenim holesterolom, srčanim i moždanim udarima, rekla je.

Društveni uticaj usamljenosti takođerse ne može zanemariti. Osećaj izolovanosti može dovesti do povećanog rizika od problema s mentalnim zdravljem poput depresije.

Dijabetes tipa 2

Istraživanje je pokazalo da usamljenost može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Istraživanje je pokazalo da je osećaj usamljenosti povezan s 14 posto većim rizikom od dijabetesa tipa 2. Razlog tomu mogla bi biti veći nivo stresa povezan s usamljenošću, rekla je Goncalves.

Veći nivo stresa rezultira povišenim nivoom kortizola, što može povećati nivo šećera u krvi i insulinsku rezistenciju, što uzrokuje dijabetes tipa 2.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!