Podeli vest

Gorska služba spasavanja (GS S) saopštila je danas da je otvorila konkurs za nove spasioce-volontere.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ Gorska služba spasavanja (GSS)/ Marko Ristić/ bg

Svi zainteresovani, punoletni građani mogu da se prijave elektronski, na linku https://forms.gle/eG2Rhim5fm69TdxA7, a prijave su otvorene do 4. avgusta.

Posle zatvaranja prijava, Komisija za obuku GS S-a uradiće prvu selekciju, i pozvati kandidate koji su prošli u drugi krug. U drugom krugu radiće se fizička provera i razgovor sa izbornom komisijom.

Kandidati koji prođu drugi krug biće pozvani na osnovnu obuku. U okviru osnovne obuke savlađuju se bazične tehnike kretanja i boravka u planini, prva pomoć, osnove tehničkog spasavanja (rad sa užetom i nosilima), planinarska orijentacija, organizacija rada i spasavanja u okviru GS S Srbije, učestvovanje u pretragama, organizacija i vođenje pretraga i druge teme i tehnike neophodne u izvođenju spasilačkih aktivnosti. Oni koji uspešno završe osnovnu obuku postaju pripravnici, članovi Gorske službe spasavanja.

Vežbe i usavršavanja tek tada i počinju, a napredovanje u službi zavisi isključivo od ličnog rada, učenja i zalaganja.

GS S Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti, dok danas Gorsku službu spasavanja sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci, skijaši.

Do danas, GS S Srbije pomogla je hitno medicinsko zbrinjavanje i evakuaciju više desetina hiljada povređenih ljudi. Učestvovali smo u svim vanrednim situacijama, dajući nemerljiv doprinos spasavanju velikog broja ljudi iz kriznih situacija, navedeno je u saopštenju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: