Podeli vest

Novi film reditelja Dragana Bjelogrlića “Čuvari formule“ biće premijerno prikazan na Lokarno film festivalu u Švajcarskoj, koji će biti održan od 2. do 12. avgusta, saopštili su danas producenti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

bjelogrlić
Foto: Shutterstock

“Originalna priča o potencijalnoj nuklearnoj krizi u socijalističkoj Jugoslaviji i autentičan rediteljski pečat Bjeloglića, bili su presudni da međunarodni žiri u Lokarnu uvrsti ‘Čuvare formule’, čime ovaj film postaje prvi sa prostora Balkana koji će svoju svetsku premijeru imati u okviru programa ‘Piaca Grande'”, navodi se u saopštenju. Bjelogrlić je rekao da je poziv u Lokarno izuzetno priznanje za sve koji su radili na filmu i “pruža izuzetnu mogućnost da još jedna zaboravljena priča iz naše istorije izađe u svet na ‘velika vrata'”.

Producenti su saopštili da je “istinita priča o akcidentu u Vinči 1958. godine” rađena po knjizi Gorana Milašinovića “Slučaj Vinča“, a scenario potpisuje Vuk Ršumović, uz Ognjena Sviličića i Bjelogrlića.

“U jeku hladnoratovske krize, grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na lečenje u Kliniku Kiri u Parizu”, kaže se u saopštenju.

Glavne uloge igraju Radivoje Bukvić i francuski glumci Aleksis Manenti, Olivije Bartelemi i Ana Sara. Direktora instituta Vinča Pavla Savića tumači Predrag Miki Manojlović, šefa Državne bezbednosti SFRJ Aleksandra Rankovića Bjelogrlić, a tu su i Jovan Jovanović, Alisa Radaković i Ognjen Mićović.

Na filmu su radili i direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.

Iza “Čuvara formule” stoje produkcijske kuće Kobra film i Junajted medija (United Media), uz podršku fonda Euroimaž (Euroimages), Krijejtiv Jurop medija (Creative Europe Media), Ministarstva kulture Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a bioskopska distribucija je poverena kompaniji Art Vista.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: