Podeli vest

Republički zavod za statistiku objavio je da udeo žena u ukupnom broju nepismenih iznosi 71 odsto, dok građani Srbije smatraju da je broj nepismenih žena i muškaraca jednak.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Piaxabay

To je utvrđeno na osnovu podataka prošlogodišnjeg popisa o školskoj spremi, pismenosti i kompjuterskoj pismenosti našeg stanovništva.

Građani Srbije smatraju da su razlozi zbog kojih su žene nepismenije od muškaraca, od mesta boravka, preko okruženja u kom odrastaju, pa sve do škole.

Dok sa jedne strane ima onih koji smatraju da manje žena završava osnovnu školu u odnosu na muškarce, najveći broj građana smatra da je broj nepismenih muškaraca i žena izjednačen.

“Žene više uče u školi, vrednije su i pismenije”, kaže jedan sugrađanin. Sugrađanke, takođe smatraju da je broj nepismenih podjednak, kao i da je podatak o tome da su žene nepismenije od muškaraca čista predrasuda.

“Muškarci su nepismeniji. Žene su temeljnije i sve što rade provere te zbog toga sve bolje zvuči s njihove strane nego kod muškaraca”, kaže sugrađanka.

Žene su prema rezultatima popisa nepismenije od muškaraca, a jedna sugrađanka smatra da je razlog za takvo stanje to što žene prevremeno ulaze u brak, posvećuju se porodici i jednostavno prestanu da razmišljaju o svojoj karijeri.

“U petak punim 30 godina, školovana sam i imam četvoro dece. Sve se može, a bilo bi lepo kada bi se našao neki balans jer ima mesta za sve”, dodaje ona.

Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra ocenila je danas da je uzrok većeg broja nepismenih žena od muškaraca u Srbiji nedostak podrške, pre svega, romskim ženama da nastave školovanje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: