Podeli vest

Kako je rekao Goran Rakić na jučerašnjem sastanku koji je trajao preko dva sata, ambasadori Kvinte su rekli da njihove zemlje podržavaju kosovsku nezavisnost

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Predsednik Srpske liste Goran Rakić i četiri gradonačelnika sa severe KiM saopštili su da su imali sastanak sa ambasadorima Kvinte na kojem je od njih traženo da se povinuju odlukama Prištine o preregistraciji na kosovske tablica na severu KiM, kao i o uvođenju ulazno-izlaznog dokumenta koji bi se izdavao Srbima na administrativnim prelazima.

Kako je rekao Goran Rakić na konfrenciji za medije u Vladi Srbije, na jučerašnjem sastanku koji je trajao preko dva sata, ambasadori Kvinte su rekli da njihove zemlje podržavaju kosovsku nezavisnost, i tražili su od Srba da prihvate realnost na terenu, a to je, prema njihovim rečima, nezavisno Kosovo.

“Nijedan Srbin to neće prihvatiti, pogotovo ne oni sa severa KiM. Mogu da podržavaju Prištinu, ali za nas, pogotovo koji živimo na severu, to je neprihvatljivao. Jedina instanca su pregovori u Briselu i mi očekujemo da će se pronaći kompromisno rešenje. Sve oči su uprte u Beograd i predsednika Vučića da će u Briselu pronaći kompromisno rešenje”, rekao je Rakić.

On je poručio da Srbi neće prihvatiti da izgube svoja stečena prava.

“Mogu na silu da pokušaju da urade nešto, ali mi to nećemo podržati, naročito da nam neko uzima tablice, koji oni nazivaju Miloševićevim tablicama. To su tablice koje izdaje Srbija”, istakao je predsednik Srpske liste.

On je objasnio da prema odluci Prištine o ulazno-izlaznim dokumentima, ona važe 90 dana.

“To znači da moje dete treba da prelazi granicu svakih 90 dana, mi treba da prihvatimo da budemo stranci, mi nismo stranci, tamo smo rođeni. Žele da nas asimiliraju ili proteraju sa vekovnnih ognjišta”, zaključio je Rakić.

Gradonačelnici severne Mitrovice, Leposavića. Zvečana i Zubinog Potoka su istakli da se Srbi na severu KiM suočavaju sa najtežom situacijom u poslednjih 20 godina, i da preživljavaju stalna maltretiranja Prištine, čije specijalne jedinice upadaju i patroliraju severom, prate i pretresaju ljude.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da jučerašnji sastanak pokazuje u kako teškoj situaciji se nalazi predsednik Aleksandar Vučić i Srbija pred pregovore u Briselu 18. avgusta, i poručio da naša zemlja neće odustati od pronalaska kompromisnog rešenja.

“Želimo da se situacija reši mirno, da se nađe kompromis, jer je ono što se dešava na Kosovu je uzemiravajuće. To ukazuje da Kurti ne želi da bude miran i da se sa porukama Kvinte unosi velika uznemirenost među naše stanovništovo”, istakao je Petković.

On je poručio da će pitanje Zajednice srpskih opština biti na dnevnom redu i da će to biti prva stvar na kojoj će Vučić insistirati, a koju Priština odbija da sprovodi 10 godina.

“Svega ovoga ne bi bilo da postoji ZSO, jer bi imali kolektivnu bezbednost. I to bi značilo sprovođenje svih sporazuma iz 2013 i 2015. Molim predstavnike Kvinte da ulože napor da se izvrši pritisak da se formira ZSO. Vidimo i da po jučerašnjem sastanku da je za Kvintu važnije da ubedi narod da živi u nezavisnom Kosovu, nego ZSO. A narod to neće, zašto pregovaramo 11 godina.

Ti ljudi su na svojoj koži osetili šta znači kada zapuca ROSU i druge specijalne jedinice, zato da se okrenemo miru i svi zajedno”, poručio je Petković.

On dodaje da bi, ipak, dao bih šansu dijalogu u Briselu.

“Naša diplomatska aktivnost uvek je usmerena kao odgovor na jednostrane poteze Prištine, jer nećemo dozvoliti da neko krši međunarodno pravo i poredak. Posebno jer su ga mnogi često kršili baš kada je u pitanju Srbija”, rekao je Petković.

Gradonačelnici četiri srpske opštine na severu KiM poručili su da sve nade polažu u pregovarački tim Beograda i predsednika Vučića, i da veruju da će oni na sastanku u Briselu uspeti da pronađu neko kompromisno rešenje.

Gradonačelnik Severne Kosovske Mitrovice Milan Radojević istakao je da su predstavnici Srba na sastanku sa ambasadorima Kvinte bili jedinstveni, svesni da je situacija najteža i najkomplikovanija u prethodnih 20 godiina.

“Rekli smo im da odluka Kosova o dokumentima i registarskim oznakama ne može da se sprovede na terenu. Nemamo nikakvu komunikaciju sa Prištinom, oni tvrde da Srpska lista nije legitimni predstavnik Srba sa Kosova, što pokazuje koliko im je stalo do Srba na KiM”, rekao je Radojević.

On je preneo novinarima da je pitao ambasadore Kvinte da li će nastaviti podršku Prištini i u slačuju da sepočne oduzimajnje vozila zbog registarskih oznaka, i dodao da se nijedan Srbin neće odreći dokumenata koje im po ustavnom pravu daje Srbija.

Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić apelovao je na međunarodnu zajednicu da

utiču na Kurtija da odustane od sprovođenja odluke o registarskim oznakama i ličnim kartama.

“Smatramo da jednostrani potezi ne koriste nikom. Te tablice se ne kupuju na pijaci, već ih izdaje međunarodno priznata država i sa njima možete da putujete bilo gde u svetu, sem južno od Ibra”, istakao je Todić..

Zamenica gradonačelnica Zubinog potoka Latinka Utvić istakla je da je danas na

administrativnom prelazu Jarinje zatekla duge cevi.

“Poslednjih mesec dana je sve veće prisustvo oklopnih vozila koji patroliraju Severom. Ne možemo da živimo normalno”, poručila je Utvić.

Gradonačelnik Zvečana Dragiša Milojević istakao je da nikada nije video veću zabrinutost kod naše naroda na KiM.

“Retorika iz Prištine ratnohuškačka. Živimo pod presijom i strahom, nigde u svetu nije zabeleženo da se otima sanitetsko vozilo i da mi 10 sati ne znamo šta je sa vozačem i lekovima, a njima se leče i Albanci”, rekao je Milojević.

On je dodao da je za mir je potrebna i druga strana, ali da je on u ovom trenutku ne vidi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: