Podeli vest

Posle gradonačelnice Berlina Franciske Gifej, i gradonačelnika Beča Mihaela Ludviga nasamario je lažni kolege iz Kijeva Vitalij Kličko.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kličko
TANJUG/AP Photo/Markus Sćreiber/Arhiva

Ludvig je priznao da je imao video razgovor sa lažnim Kličkom.

Gradonačelnike Berlina i Beča prevario je očigledno haker koji je koristio pravi fotomaterijal Klička i napravio kompjutersku animaciju.

Ludvig je za javni servis ORF rekao da mu je na kraju razgovora bilo nešto sumnjivo.

On, za razliku od koleginice iz Berlina, nije prekinuo razgovor nakon sumnjivih izjava.

Zbog lažnih video razgovora Kličko je upozorio svoje kolege porukom da se paze i da on razgovara samo preko zvaničniih kanala, da razgovara samo na nemačkom ili engleskom i da mu ne treba prevodilac.

Razgovor Ludviga sa fejk Kličkom izazvao je ruganje šefa Slobodarske partije (FPO) u Beču Dominika Nepa.

“Sada i Ludvig ima svoju Ibicu”, poručio je on i zatražio objavu celokupnog razgovora, jer, kako kaže, postoji sumnja da je gradonačelnik izneo poverljive informacije i strateške interese zvaničnog Beča.

Direktor Direkcije za državnu bezbednost i obaveštajnu službu Omar Haiđavi-Pirher ukazao je da je proteklih nedelja aktivno ukazivano na opasnost “dip fejkova”.

“Taj fenomen nije ništa novi i predstavili smo krajem maja Nacionalni akcioni plan koji predviđa mere protiv takve vrste kriminala”, rekao je on.

Poručio je da političari pre razgovora treba da stupe u kontakt sa državnom bezbednošću koja bi provela potrebnu proveru.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: