Podeli vest

Gradonačelnik Aleksandar Šapić sastao se danas u Starom dvoru sa predsednikom Predstavničkog doma Arapske Republike Egipat, Hanafijem Alijem Džebalijem.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ BEOINFO/

Tokom sastanka istaknut je plan da se krajem godine na državnom nivou potpiše sporazum o slobodnoj trgovini što bi donelo velike dobrobiti i Kairu i Beogradu, saopšteno je iz Informativne službe Grada Beograda.

Egipatska delegacija, koju predvodi Džebali, boravi u zvaničnoj poseti Srbiji u sklopu koje su održani brojni bilateralni sastanci.

Tokom razgovora sa gradonačelnikom Šapićem bilo je reči o jačanju ekonomske i političke saradnje, kao i potencijalima investiranja u Srbiju i Beograd, a istaknut je i plan da se krajem godine na državnom nivou potpiše sporazum o slobodnoj trgovini, što bi donelo velike dobrobiti i Kairu i Beogradu kao privrednim, političkim i turističkim centrima dveju država, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se složili da su politički odnosi Srbije i Egipta tradicionalno dobri, prijateljski i partnerski, kao i da su tokom perioda Hladnog rata, Beograd i Kairo bili osnivači i stubovi Pokreta nesvrstanih zemalja.

Ukazano je i na istorijski značaj prošlogodišnje posete predsednika Egipta, jer tri i po decenije šef egipatske države nije boravio u Beogradu, a tom prilikom usvojena je zajednička deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva dve država, kao i trinaest drugih važnih ugovora jer postoji mnogo prostora za razvoj bilateralne saradnje, dodaje se u saopštenju.

Navodi se i da Srbija i Egipat već 115 godina imaju uspostavljene diplomatske odnose, a očekuje se obeležavanje ovog jubileja kroz organizovanje niza zvaničnih poseta i kulturnih događaja u obe zemlje u okviru Nedelje egipatske kulture u Srbiji i Nedelje srpske kulture u Egiptu. Sagovornici su podestili da je Gamal Abdel Naser, predsednik Egipta, dobio zvanje počasnog građanina Beograda 1956. godine, a ova afrička zemlja bila je počasni gost na Beogradskom sajmu knjiga 2019. godine.

Odlukom Skupštine grada i na inicijativu ambasade ove afričke države, jedna ulica u Novom Beogradu ponela je naziv Egipatska ulica, a događaju je prisustvovao i predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SAUTEMTON U PREMIJER LIGI !

Fudbaleri Sautemptona posle samo jedne sezone vratili su se u Premijer ligu Engleske, pošto su danas u finalu baraža “Čempionšipa”…