U gradu Onomiči u japanskoj prefekturi Hirošima mediji su ove nedelje skrenuli pažnju na letke za trudnice koji su distribuirani lokalnim stanovnicima i koji su izazvali bes javnosti, a u kojima se one pozivaju da se zahvaljuju muževima i novopečenim očevima za obavljanje osnovnih zadataka kao što su pranje sudova, menjanje pelena i držanje deteta.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

tokio
Foto: Pixabay

Na jednom od letaka piše da postoje razlike u načinu na koji muškarci i žene osećaju i misle, da postoji strukturna razlika u mozgu muškaraca i žena, kao i da je poznato da muškarci rade na osnovu teorija, a žene na osnovu emocija, prenosi CNN.

“Važno je da razumemo međusobne razlike i dobro podelimo uloge”, piše na letku i dodaje se da muževi i novopečeni očevi vole da im se zahvaljuje za obavljanje osnovnih zadataka kao što su pranje sudova, menjanje pelena i držanje deteta.

Takođe piše da žene mogu da iritiraju svoje muževe ako su “zauzeti brigom o bebi i ne obavljaju kućne poslove”, a ženama se savetuje da se “ne frustriraju bez razloga”.

Zaključeno je da postoje mnoge stvari koje novopečene majke mogu da učine da udovolje svojim muževima, uključujući masažu, pripremanje ručka svaki dan, brigu o deci i kućne poslove, da ih pozdrave sa “dobrodošli kući” i da uvek imaju osmeh na licu.

Sadržaj letaka zasnovan je na javnoj anketi sprovedenoj 2017. godine, a zbog besa javnosti gradske vlasti su obustavile njihovu distribuciju. Na letke su pažnju skrenuli lokalni mediji, kao i društvene mreže na kojima su se pojavile ogorčene reakcije.

“Dovoljno je loše što lokalne vlasti prenose ideju da je briga o deci posao majke”, napisala je jedna osoba na Tviteru, navodeći da bi želela da lokalne vlasti podignu svest da su očevi takođe glavni akteri u brizi o deci.

Gradonačelnik Jukihiro Hiratani objavio je u utorak izvinjenje na sajtu lokalne vlade, rekavši da leci “nisu u skladu sa osećanjima trudnica, porodilja i drugih koji su uključeni u odgajanje dece i da su izazvali neprijatna osećanja kod mnogih ljudi”.

Hiratani je rekao da je gradska vlada prestala da distribuira letke jer “sadrže izraze koji promovišu stavove i prakse stereotipnih rodnih uloga”. CNN navodi da je rodna ravnopravnost u Japanu “jedna od najnižih na svetu”, da žene zauzimaju samo 10 odsto mesta u parlamentu,da samo njih 12,9 odsto radi na višim ili rukovodećim pozicijama


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!