Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador Sjeidnjenih Država Kristofer Hil prisustvovali su danas u PTT muzeju predstavljanju prigodnih poštanskih maraka “Nikola Tesla i Mihajlo Pupin – naši geniji”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/

V.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević uručio je svečano Hilu i Dačiću prigodne marke sa likovima dvojice naučnika, simbolično na dan kada se 1918. godine zavijorila srpska zastava na Beloj kući u Vašingtonu, zahvaljujući američkom predsedniku Vudrou Vilsonu.

Marke posvećene Tesli i Pupinu objavljene su povodom stogodišnjice od prvog objavljivanja autobiografije Pupina “Sa pašnjaka do naučenjaka” nagrađene Pulicerovom nagradom, i 125 godina od prve Tesline javne demonstracije upravljanja putem radio talasa.
Hil se zahvalio Pošti Srbije što se prigodnim markama setila Tesle i Pupina, “dva velika naučnika, izumitelja i inžinjera, čiji genije je zaslužio tu počast”.

“Tesla je sada odomaćeno ime u SAD. Svaki Amerikanac zna ko je Nikola Tesla, kao što zna za neke vaše košarkaše i tenisere. A Pupin je uradio velike stvari za zajedničke odnose tokom Prvog stvetskog rata. Doveo je Amerikance da pomognu Srbiji”, naveo je Hil.

Prema njegovim rečima, upravo je odnos Pupina i Vilsona doveo do vijorenja srpske zastave na Beloj kući i do stvaranja sjajnih odnosa dve zemlje.

Hil je dodao da Tesla i Pupin ostaju inspiracija za dve zemlje šta činiti dalje u budućnosti.
Podsetivši na “brutalan napad Rusije na ukrajinske komšije”, Hil je dodao da SAD i Srbija treba da se drže zajedno kao u prethodnim teškim vremenima, i da obe zemlje budu inspiracija da se rat brzo završi, i da ne bude drugih u Evropi.

HIl je ocenio da su SAD i Srbija bili saveznici u dva svetska rata i da to trebaju biti i u budućnosti.
Prema njegovim rečima, postojanje nekih kompleksnih pitanja ne treba da bude prepreka da se učini ono što je ispravno.
Zahvalivši se Pošti Srbije što vodi računa o velikim jubilejima srpske istorije, Dačić je dodao da je su “važan simboličan gest prigodne marke” Tesli i Pupinu.

“Ovo izdanje promovišemo danas na dan kad je na Beloj kući podignuta srpska zastava 1918. godine, što je ostalo u posebnom sećanju srpske i američke javnosti. Ovo nije činjenica koju smo previše koristili i čak imam utisak da smo i zaboravili”, naveo je Dačić.

Podsetivši da se odluka Vilsona nije odnosila samo na Belu kuću i da se srpska zastava zavijorila i na svim javnim ustanovama u SAD, Dačić je rekao da je
tokom jedne posete dobio američku zastavu koja se tada 1918. godine vijorila na Kongresu.
Dačić je primetio da je posle Prvog svetskog rata Vilson dobio svoju ulicu u Beogradu, što se potom “negde to izgubilo”, i istakao je da je “dobra inicijativa predsednika (Aleksandra Vučića) da se ponovo dodeli Vilsonu ulica”.
Prema njegovim rečima, međusobni odnosi stari 142 godine obavezuju dve zemlje da rade jedna sa drugom, da unapređuju odnose i grade partnerstvo.

Podsetivši da su tokom dva svetska rata dve zemlje bile saveznice, Dačić je izrazio uverenje “da se ratovi ne smeju ponoviti”, kao i da se Srbija zalaže za mir i da postane deo ujedinjene Evrope.

Dačić je dodao da Srbija ceni podršku SAD u ostvarivanju tih ciljeva i nada se da će je imati i ubuduće, dok će Tesla i Pupin “zauvek biti simboli partnerstva” dve zemlje.

Đorđević je istakao da je Pošta Srbije prigodnim markama htela da oda počast dvojici naučnika, čije je delo bilo neka vrsta “mosta između dva naroda i države”.

Hil i Dačić su u pratnji Đorđevića obišli Muzej PTT.

Umetnička realizacija maraka poverena je slikaru Bobanu Saviću, kreatoru maraka Pošte Srbije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

NEVREME U SJENICI I TUTINU

Kratkotrajno ali jako nevreme, praćeno vetrom, pljuskovima sa grmljavinom i gradom zahvatilo je oko 15 časova opštine Tutin i Sjenica…