Podeli vest

“Brza hrana je opasna kao droga, a kao što su zabranjene kockarnice u blizini škole, tako trba biti zabranjena i brza hrana”, izjavila je ministarka Danica Grujičić za televiziju Pink.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

grujičić
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ARHIVA

Grujičić je gvorila o gojanosti kod dece.

“Imamo procenjeno da preko 30 odsto naše dece ima problem sa prekomernom težinom”, rekla je Grujičić i dodala da se radi na tome da se obnovi Čigota jedna od retkih institucija koja se bavila tim problemom, a posebno je imala program za decu.

Sličan predlog pre nekoliko godina imali su i u Hrvatskoj. Tu je geslo zvučalo gotovo isto, samo je umesto poređenja sa drogama brza hrana upoređivana sa cigaretama- “Brza hrana je opasna poput droge, zabraniti je blizu škola” govorili su hrvatski političari, ali se to nije desilo.

Pre svih to su pokušavali i zdravstveni radnici u Londonu. Oni su od vlade Velike Britanije zahtevali rigorozne mere: da se zabrani prodaja “junk” hrane u školama, da se zabrani otvaranje lanaca fast fooda blizu škola, da se uvede kontrola nad reklamiranjem proizvoda bogatih šećerom, mastima i solima, da se limitiraju sponzorstva sportskih događanja vodećim lancima fast food hrane.

Malo toga se ostvarlo. Zašto?

Ni jedno istraživanje nije pokazalo da mesto brze hrane ima mnogo veze sa time što ga deca konzumiraju. Umesto zabrana, zbog toga, kampanje su okrenute ka roditeljima.

Ukazivano je na štetnost brze hrane, ali i na ulogu roditelja u kreiranju zdravih životnih navika još dok je dete u svojim ranim godinama.

Na kraju, verovatno bi samo združeni efekat zabranai podsticaja mogao da da rezultate.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: