Podeli vest

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da se dve pacijentkinje koje su povređene u masovnoj pucnjavi kod Mladenovca i Smedereva nalaze u kritičnom stanju i dodala da je devojčica primljena nakon pucnjave u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i dalje kritično i vitalno je ugrožena.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

“Što se tiče povređenih u pucnjavi kod Mladenovca i Smedereva, a koji su u KC, dve devojke su i dalje životno ugrožene. Devojci koja je imala povredu glave, iako je postoperativni skener zaista odličan, je nažalost stradalo levo oko, tu se zadržao metak. Ona je i dalje sedirana, tako da ne možemo potpuno da procenimo njeno stanje dok ne počnemo da je budimo”, navela je Grujičić za RTS.

Grujičić je rekla da je devojka koja je imala višestruke povrede trbuha kritično i da će njoj danas biti urađena još jedna intervencija. “Momak koji je imao povredu femoralnih arterija i vena na nogama, prebačen je na Kliniku za vaskularnu hirurgiju, moraće da dobije još neke dodatne intervencije. Čovek koji je imao povredu grudnog koša i povredu kičme je stabilno za sada, ekstubiran je i svestan. Ja sam sa njim pričala, ali ima paraplegiju nažalost. Što se tiče momka koji je došao iz Smedereva urađena je torakalna drenaža, on je isto stabilan i ekstubiran”, navela je Grujičić.

Ukazuje da je pacijent koji se nalazi u KBC “Dragiša Mišović” još uvek na potpori, kako bi mu se održavao pritisak. “Što se tiče momka koji je u zemunskoj bolnici, on je imao opsežne ortopedske povrede koje su zbrinute, njemu sledi još bar jedna ili dve operacije i svima njima nažalost, sem onih koji su pušteni kući najverovatnije sledi još po neka operacija”, rekla je ministarka. Ona je navela da se pacijenti u smederevskoj bolnici nalaze van životne opasnosti.

Prema njenim rečima, devojka koja je imala povredu podlaktice, a koja nije mogla da se sačuva je u dobrom stanju.

“Ona je fantastično. To dete je neverovatno, takvi ljudi nas uvek obraduju, neverovatan psihički sklop te devojke i ja joj zaista želim brz oporavak. Robotika se razvija i sve ostalo, moći će ona da koristi ruku”, kaže ministarka.

Grujičić je navela da je pacijent koji je imao povredu noge i grudnog koša stabilano.

“Bila sam u Smederevu i oba momka su dobro, jednog sam zatekla na hodniku, a drugi ima povredu potkolenice. To je sve zbrinuto, kolege u smederevskoj bolnici su zaista odlično odreagovale”, navela je Grujičić.

Kazala je i da su dva dečaka koja su povređena u pucnjavi u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, a koja su imala povrede mekog tkiva juče puštena kući. Ministarka je ukazala da je stanje devojčica koja se nalazi u Tiršovoj i dalje teško i da se čini sve što se može da se stabilizuje.

“Ona je u jako teškom stanju, čini se sve što se može, urađena je dekompresija ono što se moglo, dva iskusna neurohirurga su bila tamo. I dalje činimo sve”, navodi ministarka.

Hirurg KCS Perišić o stanju povređenih kod Smedereva i Mladenovca

Govoreći o stanju povređenih u pucnjavi u okolini Mladenovca i Smedereva, koja se dogodila u toku noći između četvrtka i petka, hirurg Kliničkog centra Smederevo Zlatko Perišić izjavio je da je pacijent sa povredom gluteusa pušten kući. Ostali povređeni su stabilni, ali su svi životno ugroženi i dalje, dodao je on za Tanjug.

Perišić je kazao da je najugroženija devojčica koja je 2005. godište i koja ima povrede jetre, a danas ima intervenciju. Osmoro pacijenata i dalje je zbrinuto u UC, naveo je Perišić. (Kraj) sb/tnj


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: