Podeli vest

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je danas za Tanjug da smo od izmaknute stolice profesorki do pucnjave u školi došli veoma brzo i da se nadala da lično taj “američki model” neće doći u Srbiju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

“Mnogo je sada pitanja, a odgovore moramo dati i kao roditelji, i kao nastavnici, i kao društvo, pre svega da se suočimo sa tim da nam se desilo najgore što je moglo da nam se desi, a sada da pokušamo da popravimo naš sistem obrazovanja, školovanja i da naravno pružimo i podršku našoj deci”, istakla je ona.

Najveći problem u našem obrazovanom sistemu, objašnjava Janković je prelivanje nedostataka ili poremećenih vrednosti u društvu i velikog nasilja, koje se iz takvog društva preliva u škole.

“Deca za koju su nas na fakultetu učili da se vaspitavaju očima, a ne ušima, vide loše stvari i onda upravo te loše stvari rade”, dodala je ona.

Katarina Šćepanović iz Foruma Beogradskih gimnazija rekla je za Tanjug da prosvetni radnik može da primeti da sa detetom nešto nije u redu, ako svoje učenike dobro poznaje i ako radi u odeljenju gde nema previše dece.

“Danas profesori najčešće rade u odeljenjima gde ima 30 i više učenika i mnogo je teže primetiti suptilnije promene u ponašanju i reakcijama”, rekla je ona.

Na pitanje Tanjuga, da li se nakon svega oseća bezbedno u školi, kao i njeni đaci istakla je da nisu o tome razgovarali, ali da su se u četvrtak svi osećali loše, dok strah nije postajao. Šćepanović je prokomentarisala i kako bi ona reagovala da se našla u situaciji u kojoj su se našli profesori OŠ “Vladislav Ribnikar”.

“U situaciji u kojoj su se našli profesori OŠ “Vladislav Ribnikar” nisam razmiljala, a normalana reakcija bi bila da pokušam da sprečim napad, ne znam šta bi mogla drugo da uradim u tom trenutku”, dodala je ona. U Srbiji je u toku trodnevna žalost koju je Vlada Srbije proglasila zbog tragedije koja se dogodila u sredu u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, kada je učenik K. K. (13) ubio devet osoba, od kojih osam učenika i jednog radnika obezbeđenja, a ranio sedam – šest đaka i nastavnicu istorije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: