Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš oštro je kritikovao “grotesknu pohlepu” naftnih i gasnih kompanija zbog rekordnog profita

Autor : Bilten.rs , Izvor :

gutereš
Foto: Shutterstock

Kako je Gutereš ocenio ove kompanijekoji ostvaruju od energetske krize preko leđa najsiromašnijih ljudi na svetu.

Govoreći na konferenciji za novinare Gutereš rekao je da je “nemoralno” to što su najveće energetske kompanije u prvom kvartalu ove godine ostvarile kombinovani profit od blizu 100 milijardi dolara, prenosi AP.

On je pozvao sve vlade da oporezuju ove prekomerne profite, a sredstva od poreza iskoriste “za podršku najugroženijim društvenim slojevima u ovim teškim vremenima”.

Gutereš je pozvao ljude iz celog sveta da pošalju poruku industriji fosilnih goriva i njihovim finansijerima da “ova groteskna pohlepa kažnjava najsiromašnije i najugroženije ljude, a istovremeno uništava naš jedini dom”.

Generalni sekretar UN je govorio na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio izveštaj Globalne grupe za reagovanje na krize koju je osnovao kako bi se uhvatila u koštac sa tri međusobno povezane globalne krize – hrane, energije i finansija, koje su posebno pogodile zemlje koje pokušavaju da se oporave od pandemije korona virusa i izbore se sa razarajućim posledicama rata u Ukrajini.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: