Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Nikola selaković izjavio je da je “zločinačka operacija “Oluja” bila kruna paklenog plana”

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

selaković
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da je za srpski narod avgust mesec sećanja na patnju i mučeništvo, na dane u kojima su naši sunarodnici planski i hladnokrvno prognani sa svojih vekovnih ognjišta na teritoriji Republike Hrvatske.

“Zločinačka operacija ”Oluja” bila je kruna paklenog plana, koji je počeo uskraćivanjem kolektivnih prava Srbima u Hrvatskoj, a okončan je uskraćivanjem prava na postojanje čitavom jednom narodu. Oko četvrt miliona naših sunarodnika iz nekadašnje Republike Srpske Krajine, oni koji su imali sreću da prežive golgotu tog kobnog avgusta 1995. godine, na kraju su završili u okrilju Republike Srpske i majke Srbije, koje će doveka negovati sećanje na stradalništvo Srba Krajišnika”, rekao je Selaković.

Ministar je podsetio da se u Hrvatskoj 5. avgust slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, dok je u Srbiji i Republici Srpskoj to dan žalosti zbog najvećeg etničkog čišćenja u Evropi posle Drugog svetskog rata – “i tako će i ostati, jer zaborav ne vida, već rađa nove rane”.

“Potomci onih koji su preživeli ustaške jame, logore, kuršume, maljeve i srboseke, potomci naših novomučenika čija nas lica upozoravajući posmatraju sa fresaka i ikonostasa, i sami su postali mučenici, ali su svoju muku i neprebol zamenili, ne zaboravom, već obnovljenom životnom snagom i iskrenom ljubavlju prema Srbiji, i ona im jednako iskrenom ljubavlju vraća. Srbija i Hrvatska su susedne zemlje, i zbog budućnosti moraju da grade bolje odnose, da ekonomski sarađuju i da pokušaju da na nove generacije ne prenose predrasude i nasleđene animozitete prema onom drugom, međutim malo je verovatno da će se dva viđenja ”Oluje” i nekih drugih istorijskih događaja ikada pomiriti, kao što se ne mogu pomiriti dželat i žrtva ili radost i tuga”, rekao je Selaković.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, Selaković je poručio da se nove “Oluje” nikada više neće ponoviti, jer Srbija i srpski i narod to neće dozvoliti.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: