Podeli vest

Generalni sekretar UN izrazio je uverenje da niko ne može da prihvati ideju da bi moglo da dođe do nuklearnog rata i istakao da bi to značilo uništenje planete.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gutereš
Foto: Shutterstock

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je danas nuklearne sile da se obavežu da neće koristiti nuklearno oružje i upozorio da se rizik od nuklearnog sukoba vratio nakon više decenija.

“Ovo je trenutak da pozovemo nuklearne sile da se obavežu da neće prve koristiti to oružje, kao i da neće pretiti nenuklearnim zemljama”, rekao je Gutereš, koji je u subotu prisustvovao memorijalnoj ceremoniji povodom 77. godišnjice nuklearnog udara SAD na Hirošimu.

Na konferenciji za medije u Tokiju, generalni sekretar UN izrazio je uverenje da niko ne može da prihvati ideju da bi moglo da dođe do nuklearnog rata i istakao da bi to značilo uništenje planete.

“Ono što je jasno jeste činjenica da, ako niko nuklearno oružje ne upotrebi prvi, onda neće biti nuklearnog rata”, rekao je Gutereš, prenosi AP.

Povodom izveštaja o granatiranju nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini, ocenio je da je svaki napad na nuklearku samoubilački.

Dodao je da u potpunosti podržava napore Međunarodne agencije za atomsku energiju da dobije pristup nuklearki i da je stabilizuje, navodi Rojters.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: