Podeli vest

Poručio je da zemlje sa nuklearnim oružjem moraju da se obavežu da neće prve posegnuti za njegovom upotrebom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gutereš
Foto: Shutterstock

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da je nuklearni rizik trenutno na najvišoj tački u poslednjih nekoliko decenija.

“Nuklearni rizik popeo se na najvišu tačku u poslednjih nekoliko decenija”, rekao je on na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, prenela je agencija TAS S.

Poručio je da zemlje sa nuklearnim oružjem moraju da se obavežu da neće prve posegnuti za njegovom upotrebom.

“One takođe moraju da uveravaju države koje nemaju nuklearno oružje da ga neće koristiti i da neće pretiti da će ga upotrebiti protiv tih zemalja, te da će biti transparentne u celom svetu. Zveckanje nuklearnim sabljama mora prestati”, poručio je Gutereš.

Dodao je da je sada potrebno da se sve države ponovo posvete svetu bez nuklearnog oružja i da ne štede napore da dođu za pregovarački sto kako bi ublažile tenzije i da se okonča trka u nuklearnom naoružanju “jednom za svagda”.

Generalni sekretar istakao je i neophodnost dijaloga u vezi sa nuklearnom elektranom Zaporožje u Ukrajini i ponovio spremnost organizacija da pomognu delegacijama Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koje bi trebalo da dođu u to područje preko Kijeva.

“Ista posvećenost dijalogu i rezultatima mora se primeniti na kritičnu situaciju u nuklearnoj elektrani Zaporožje”, poručio je Gutereš.

Ponovo je potvrdio da UN imaju u Ukrajini logističke i bezbednosne kapacitete da podrže misiju IAEA od Kijeva do Zaporožja.

“I nastavljamo nemilosrdnu potragu za mirom u Ukrajini i širom sveta u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i medJunarodnim pravom”, dodao je Gutereš.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: