Podeli vest

Vojni muzej osnovan je sa ciljem očuvanja našeg kulturnog nasleđa i nacionalnog identiteta, jer bez toga nema ni temelja moderne države, rekao je ministar.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

stefanović
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao na obeležavanju Dana Vojnog muzeja da se i danas 144 godine nakon što je na dan sticanja nezavisnosti knez Milan Obrenović osnovo muzej Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem bori za očuvanje svoje nezavisnosti, samostalnosti i nacionalnog identiteta.

„Ovo su izuzetno teški dani za našu Srbiju i zato su nam i danas, baš kao što je to knjaz Milan govorio, potrebni unutrašnje jedinstvo i mudrost u spoljnim odnosima“, rekao je ministar.

Nezavisna Srbija mora biti složna, ozbiljna, mora ići izmerenim koracima, spolja mudri, a unutra čvrsti odnošaji – to su jedini putevi na kojima može procvetati nezavisna Srbija, poručio je ministar.

Podsetio je na reči kneza Milana Obrenovića:”Neka je gospod Bog uzme pod svoje svemoćno zakrilje“, koje je izrekao na današnji dan 1878, a koji je bio “kruna viševekovne borbe srpskog naroda za slobodu, izvojevan ratovima, sopstvenim snagama, velikim patriotskim srcem, skupim žrtvama i borbama kojima je konačnu potvrdu i priznanje na kraju obezbedila naša diplomatija”.

“To je bio veličanstven trenutak za naš narod“, istakao je ministar.

Podsetio je i da se svet u tom danu divio Srbiji, najmlađoj evropskoj kćeri, kako su je nazivali, opisujući kako je jedan mali narod oduševljen patriotizmom, a vođen idejom slobode strgnuo otomanske okove i vratio se posle pet vekova evropskoj porodici država.

Obrenović je tada, naveo je ministar, isticao dve stvari – značaj našeg jedinstva iznutra i značaj naše mudrosti na spoljnom planu, neophodne kako bismo očuvali nezavisnost i modernizovali našu otadžbinu.

Naveo je i da je istog dana knez potpisao Ukaz o osnivanju Vojnog muzeja, te ocenio da povezanost ta dva istorijska događaja nije slučajna.

“Vojni muzej osnovan je sa ciljem očuvanja našeg kulturnog nasleđa i nacionalnog identiteta, jer bez toga nema ni temelja moderne države”, rekao je ministar.

Muzej je svoju misiju naredne 144 godine predano ispunjavao i delio sudbinu svog naroda, vojske, države, pođednako i teške i dobre dane, kazao je Stefanović i dodao da su generacije muzejskih radnika prikupljale i stručno obrađivale predmete koji će zbirku Vojnog muzeja učiniti jednom od najbogatijih u širim evropskim okvirima.

“Generacije muzejskih radnika svoj zavet su ispunjavale čak i na Solunskom frontu, gde su u Mikri, dok su se jedinice srpske vojske borile prikupljale predmete za nove zbirke Vojnog muzeja”, rekao je ministar i dodao da je Vojni muzej taj svoj zavet do danas predano ispunjava.

Taj zavet nam, kako je naveo, nalaže da poštujemo svoje, da se dičimo našom istorijom i tradicijom, čistim srcem i pravednim bitkama našeg naroda i da ne dozvolimo da nam deca odrastaju ne znajući kako je Srbija stvarana i od čega je satkana.

To je, smatra, važno zato što se i danas Srbija na čelu sa predsednikom Vučićem bori za očuvanje svoje nezavisnosti, samostalnosti i nacionalnog identiteta.

“Ozbiljna je, meri svaki korak, želi da očuva mir i stabilnost, želi da je deo evropske porodice naroda, ali neće dozvoliti progone našeg naroda sa Kosova i Metohije, niti bezobzirno gaženje naših interesa”, rekao je ministar.

Rekao je i da su ovo izuzetno teški dani za Srbiju i da su nam zato i danas potrebni unutrašnje jedinstvo i mudrost u spoljnim odnosima.

“Baš zato u ovim danima ne smemo zaboraviti i kako je Srbija stvarana i od čega je satkana, dani u kojima će nam trebati sva teška i iskustvima stečena mudrost naših predaka, sva strpljivost i umešnost naše današnje države da očuvamo naš narod i da očuvamo mir”, rekao je Stefanović.

Zahvalio je svima koji rade u Vojnom muzeju jer ne dozvoljavaju da bilo šta od toga bude zaboravljeno i zato što ni u teškim uslovima i nekada u vrlo složenim situacijama nisu poklekli.

“Bili ste istrajni, uporni i napravili ste sjajan rezultat. Imao sam priliku da vidim veći broj postavki i izložbi ovog muzeja i moram da kažem da je možda mali broj građana koji su upoznati sa svakim detaljem onoga što vi radite ovde, ali da su svi oni koji su imali tu privilegiju da dođu u Vojni muzej odavde odlazili obogaćeni novim znanjem i oduševljeni onim što su mogli da vide”, kazao je ministar otvarajući izložbu “Pištolji i revolveri na sjedinjeni metak iz Zbirke fabričkog naoružanja do 1918. godine Vojnog muzeja”.

Direktor Vojnog muzeja potpukovnik Nevenka Darmanović navela je da se u Muzeju tradicionalno, povodom dana osnivanja, priređuju izložbe i javnosti se prezentuje kulturno blago koje baštini i čuva ova ustanova.

Autor izložbe, koja će biti otvorena za posetioce do 23. oktobra, je viši kustos Vuk Obradović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: