Podeli vest

Antonio Gutereš izjavio je da je novi veliki izveštaj o klimatskim promenama vodič za preživljavanje čovečanstva.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gutereš
Foto: Shutterstock

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da je novi veliki izveštaj o klimatskim promenama vodič za preživljavanje čovečanstva.

Čista energija i tehnologija mogu se iskoristiti da bi se izbegla rastuća klimatska katastrofa, navodi se u izveštaju, preneo je BBC.

Medjutim na sastanku u Švajcarskoj na kome su učestvovali stručnjaci za klimu kako bi se dogovorili o svojim nalazima, oni su upozorili da ključni globalni temperaturni cilj verovatno neće biti ostvaren.

U njihovm izveštaju se navodi da bi brzo smanjenje upotrebe fosilnih goriva moglo da spreči najgore posledice klimatskih promena. U odgovoru na nalaze, Gutereš je kazao da bi sve zemlje trebalo da iznesu svoje neto nulte planove u narednih 10 godina.

Ovi ciljevi bi trebalo da brzo smanje emisiju gasova koji imaju efekat staklene bašte i koji zagrevaju atmosferu naše planete.

Vlade su se ranije složile da deluju kako bi izbegle porast globalne temperature iznad 1,5 stepeni Celzijusa, ali svet se već zagrejao za 1,1 stepen Celzijusov i sada stručnjaci navode da će verovatno preći 1,5 stepeni Celzijusovih 2030-ih.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: