Podeli vest

Grupa anonimnih hakera je na dan smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, 16. februara, napala bazu podataka državnog zatvorskog sistema Rusije. Hakeri su za Si-En-En (CNN) rekli da ta baza podataka sadrži informacije, uključujući kontakte, o 800.000 zatvorenika i njihovih porodica.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Haker
Foto: Shutterstock

Baza sadrži podatke iz arktičke kaznene kolonije gde je Navaljni umro, a hakeri navode da su podelili kontakte zatvorenika i njihovih porodica “u nadi da ih neko može kontaktirati i pomoći da razumemo šta se dogodilo Navaljnim”.

Hakeri su tokom napada na sajt zatvorskog sistema postavili fotografiju Navaljnog i njegove supruge Julije, a takođe su promenili cene svih obroka koje porodice kupuju zatvorenicima i koji obično koštaju više od jednog dolara na jednu rublju.

Ekspert za sajber bezbednost Tom Hegel smatra da su podaci do kojih su došli hakeri autentični. Ruski opozicionar i oštar kritičar Kremlja Aleksej Navaljni preminuo je u ruskom zatvoru 16. februara.

Navaljni je služio kaznu zatvora od 30 godina, između ostalog, zbog, kako je navedeno u jednoj od presuda ruskog suda, osnivanja i finansiranja ektremističke organizacije i njenih aktivnosti.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: