Direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja Ivana Stevanović izjavila je danas, povodom nestanka dvogodišnje Danke Ilić u Banjskom Polju kod Bora, da činjenica da devojčica nije pronađena na teritoriji Srbije šest dana od nestanka, budi sumnju da je ona prešla granicu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/MUP (HO)

Stevanovićeva je, povodom prijave državljanina Srbije koji živi u Beču da je na autobuskoj stanici u centru grada video, u pratnji dve žene, devojčicu, koja, navodno, liči na Danku, za Tanjug rekla da su sada u slučaj uključene i druge policije u Evropi i da je na svim graničnim prelazima i aerodromima žuta Interpolova poternica koja treba da pomogne u pronalasku devojčice.

Dodaje da bi najviše volela da devojčica bude pronađena u nekoj od zemalja koje se graniče sa Srbijom ili nekom drugom evropskom zemljom, ali da su svi scenariji otvoreni i da će istraga dati pravi odgovor.

“Želela bih da mi svi imamo malo više strpljenja i vere, to je izuzetno bitno da razumemo, jer je ovog trenutka prioritet da dođemo do Danke, da se ona pronađe. Kasnije će biti dovoljno vremena i za analize zašto se ona našla tu, gde je bila, tako da ne treba zloupotrebljavati ovo vreme sa lažnim i neproverenim informacijama zato što je policija u obavezi da proveri svaki trag”, izjavila je ona.

Stevanovićeva napominje da je od trenutka kada je objavljen nestanak deteta sve sumnjivo i da ne postoji ništa što ne uliva potrebu da se proveri, što, dodaje ona, policija i radi kako na terenu, tako i operativnim radom, proverom mreža, telefona.

“Jedino što se ovde dešava drugačije jeste što je ovaj novi sistem ‘Pronađi me’ po prvi put stavljen u funkciju u Srbiji i nadamo se da će i on dati svoje određene rezultate. Policija je i pre stavljanja u funkciju ovog sistema radila. Pravi odgovori na pitanje, pogotovo kada imate organizovani kriminal, pitanje trgovine decom radi usvojenja, su trenuci dok se ne prijavi policiji i šta se dešava u tim trenucima”, objasnila je Stevanovićeva.

Istakla je da je u ovakvim slučajevima neophodno odmah informisati policiju, a ne preduzimati samostalno korake jer je svaki minut dragocen, pogotovo ako se mesto nestanka nalazi blizu državne granice.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: