Podeli vest

U austrijskom gradu Gracu danas je uhapšena 14-godišnja crnogorska državljanka, koja je osumnjičena da je planirala teroristički napad nožem u centru grada, saopštila je policija, pozivajući se na istragu Štajerske Državne kancelarije za državnu bezbednost i borbu protiv ekstremizma (LSE).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

policija
Foto: Shutterstock

Kako se navodi u saopštenju, kod tinejdžerke je pronađen propagandni materijal Islamske države, uključujući brojne snimke pogubljenja, kao i nož i sekiru, prenosi portal ”Prese” (Die Presse).

Istražitelji su ušli u trag 14-godišnjakinji praćenjem njenih razgovora i aktivnosti na društvenim mrežama, dodaje se u saopštenju.

Napad je bio usmeren na „nevernike“, a Jakominiplac u Gracu, jedan od najvećih trgova u gradu, trebalo je da bude mesto zločina.

Tokom ispitivanja u prisustvu zakonskog staratelja i branioca, 14-godišnjakinja nije priznala delo za koje se sumnjiči, a na predlog tužilaštva, sud joj je odredio pritvor zbog opasnosti od ponavljanja i prikrivanja krivičnog dela.

Policija je upozorila da izveštaji iz proteklih nekoliko godina pokazuju jasan trend radikalizacije u i preko digitalnog prostora.

“Visok status IS među mladom generacijom zasniva se pre svega na raznovrsnosti i kvalitetu propagandnog sadržaja dostupnog na mreži, koji ima jaku privlačnost za tinejdžere i mlade odrasle”, dodaje se u saopštenju.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner rekao je da Kancelarija za zaštitu ustava preduzima dosledne mere protiv svih oblika ekstremizma.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: