Podeli vest

Američka republikanka Niki Hejli pobedila je na internim primarnim izborima ove stranke u Vašingtonu – prekinuvši Trampov pobednički niz.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

AP FOTO/Meg Kinnard/Tanjug

Na predsedničkim izborima republikanaca u SAD bivša ambasadorka u UN Niki Hejli ostvarila je prvu pobedu u duelu protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa. Hejli je pobedila na unutrašnjem partijskom glasanju u okrugu glavnog grada Vašingtona, kako je Republikanska partija u Vašingtonu objavila u nedelju uveče posle glasanja.

Rezultat ne menja Trampovu jasnu dominaciju u trci, ali prekida njegov prethodni pobednički niz i daje Hejli barem simboličan uspeh – makar i mali. Tramp je ranije lako pobedio na svim internim predizborima stranke i takođe je jasni favorit u preostalim glasovima.

Koliko dugo će Hejli ostati u trci?

Uprkos raznim skandalima, eskapadama i haotičnom mandatu predsednika, 77-godišnjak ima veliku podršku u partijskoj bazi. Čak ni veliki pravni problemi u izbornoj godini – četiri optužnice u krivičnim postupcima i značajne isplate odštete u građanskim postupcima – do sada nisu politički naškodile Trampu.

Nejasno je koliko će Hejli ostati u trci, jer joj više nije data šansa da pobedi Trampa. Čak iu njenoj matičnoj državi Južnoj Karolini, gde je Hejli nekada bila guverner, Tramp je pobedio sa velikom razlikom krajem februara.

Pristalice bivše predsednice nedeljama pozivaju 52-godišnjakinju da odustane i prekine predizbornu kampanju. Međutim, Hejli je do sada naglašavala da će se toga držati barem do „super utorka“: Ovo je sledeća velika prekretnica u izbornoj godini ovog utorka, kada će se glasati paralelno u više od deset država.

Vašington, uporište antitrampovog kampa

Svako ko želi da postane predsednički kandidat u SAD mora prvo da pobedi na ovim interpartijskim predizborima. Proces glasanja na primarnim izborima je složen i razlikuje se od države do države. Dve glavne stranke glasaju o delegatima koji će potom izabrati svog kandidata za Belu kuću na konvencijama o nominacijama na leto. Konvencija republikanaca o nominaciji održaće se sredinom jula u Milvokiju, Viskonsin. Tu se sastaje 2.429 delegata. Da bi pobedio, kandidat mora da okupi najmanje 1.215 delegata iza sebe.

Tramp je već osvojio 244 delegata u proteklih nekoliko nedelja, dok je Hejli osvojila samo 24. Pošto glavni okrug Vašingtona ima samo 19 glasova delegata za izbor, Hejlijeva pobeda zapravo ne menja odnos snaga tamo. Glavni grad SAD je veoma demokratski, urban i visoko obrazovan. Vašington se smatra uporištem antitrampovog tabora, pristalice bivšeg predsednika su ovde znatno podzastupljene – otuda i Hejlijev uspeh, koji je više simbolične prirode.

Politički značajan „super utorak“

S druge strane, ishod „Super utorka” biće politički značajan: na izborima u 15 država u utorak, više od trećine svih glasova delegata biće dodeljeno za republikansku konvenciju o nominacijama. Vrlo je moguće da ga Hejli baci posle.

Pravi predsednički izbori se konačno održavaju 5. novembra. Aktuelni Džo Bajden bi želeo da se kandiduje za još jedan mandat za Demokrate. On nema ozbiljnu konkurenciju u unutrašnjoj trci svoje stranke. U ovom trenutku sve ukazuje da će se Bajden i Tramp na kraju ponovo takmičiti jedan protiv drugog.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ