Podeli vest

Hil ističe da se od 24. februara svet promenio i da svi mi moramo da razmislimo o tome gde se nalazimo, kakav je naš položaj i gde želimo da budemo u budućnosti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

hil
FOTO TANJUG/ PREDRAG MITIC

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da Srbija treba da razmisli gde leži njena budućnost i da li je održiva njena neutralna pozicija, te da tako donese svoju odluku.

Hil je tako odgovorio na pitanje novinara da li je održiva neutralna pozicija Srbije, po pitanju sukoba u Ukrajini.

On je rekao i da je brutalni napad na Ukrajinu i nastavak ubijanja civila potpuno neprihvatljivo u ovom veku.

“Takav razvoj događaja nismo videli od Drugog svetskog rata. Tako da smo svi svesni da se od 24. februara svet promenio i da svi mi moramo da razmislimo o tome gde se nalazimo, kakav je naš položaj i gde želimo da budemo u budućnosti”, rekao je Hil nakon otkrivanja spomen ploče Džordžu Kenanu na zgradi bivše američke ambasade u Beogradu.

Na molbu novinara da prokomentariše to što je nemački kancelar Olaf Šolc tokom posete Beogradu bio prvi Evropljanin koji je otvoreno zatražio od Srbije da prizna Kosovo, dok su to do sada uglavnom radili Amerikanci, Hil je odgovorio da je važna suština, a ne izbor reči.

“Ne bih se toliko hvatao za pojedine reči i iščitavanje njihovih značenja. Ono što je važno je da Srbija i Kosovo rade na rešavanju međusobnih problema i da uspostave neke odnose u okviru završetka briselskog dijaloga”, rekao je američki ambasador.

On je dodao da je za njega, iz perspektive sve boljih odnosa Srbije i SAD, kao i dobrih odnosa SAD i EU, kakve, kaže, dugo nismo videli, važno i da bi želeo vidi, više napretka u Briselskom dijalogu.

“Kao neko ko se već bavio pregovorima i bio učesnik u njima, rekao bih da su zaista da su ta pitanja i problemi teški i izazovni, i da oni obično budu još teži kada se o njima mnogo priča u javnosti”, poručio je Hil.

Na pitanje šta je važnije, uvođenje sankcija Rusiji ili normalizacija odnosa sa Prištinom, on je odgovorio da je to pitanje za Vladu Srbije.

“Ja sam predstavnik američke vlade, naša pozicija je jako dobro poznata i ja nisam ovde da dajem savete. Morate sami da nađete odgovore na ta pitanja sa svojim vlastima”, rekao je Hil.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: