Podeli vest

Selaković je, nakon sastanka sa saveznim ministrom Austrije Aleksanderom Šalenbergom odgovorio na pitanje usklađivanja politike Srbije i EU

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

selakovic
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković istakao je danas da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i da je osudila aktivnosti Rusije prema Ukrajini, ali da kada je reč o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji donosi odluke samostalno, na osnovu nacionalnog interesa i interesa građana, kao i da se ne može očekivati da bude protiv nekoga ko poštuje njen teritorijalni integritet.

Selaković je, nakon sastanka sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksanderom Šalenbergom, odgovarajući na pitanje austrijskog novinara zašto se Srbija ne uskladi sa spoljnom politikom EU i uvede sankcije Rusiji, kazao da je naša zemlja bila deo države koja je dugi niz godina bila pod sankcijama koje, kako kaže, nikome ništa dobro nisu donele.

Ističe da je Srbija od prvog dana ukrajinske krize zauzela jasan stav i da je osudila aktivnosti Ruske Federacije prema Ukrajini i rekla da čvrsto stoji pri poštovanju osnovnog principa međunarodnog prava i odnosa, a to je poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih međunarodnio priznatih država članica UN.

„Za nas je rat između Ukrajine i Rusije, rat među braćom. Mi i sa jednima i sa drugima delimo iste korene, pripadamo istoj grupi naroda, kultura nam je slična, duhovnost nam je ista i svaka žrtva do koje dođe u tom ratu za nas je suštinska tragedija“, kazao je Selaković.

Naglašava da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i da će se na svakom mestu zalagati za to možda, kako kaže, posebno, jer je naš teritorijalni integritet narušen.

„Nemojte očekivati da Srbija deluje protiv onoga ko poštuje njen teritorijalni integritet, ko je u sistemu UN brana napadima na taj teritorijalni integritet i suverenitet“, istakao je šef srpske diplomatije.

Podseća da Srbija jasno pokazuje svoj stav i glasanjem u međunarodnim organizacijama, ponašanjem prema ukrajinskim izbeglicama, slanju humanitarne pomoći.

„Međutim, dozvolite da nam je naš nacionalni interes na prvom mestu. Pogotovu kada imate proces koji traje 19 godina i za koji niko ne može da vam kaže kada će se završiti. U međuvremenu, naši građani moraju da prežive“, ukazao je.

Dodaje da se u donošenju odluka o budućnosti Srbije, državno rukovodstvo vodi nacionalnim interesima Srbije i njenih građana i ponavlja da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, BiH, ali i sopstveni.

„Ono što se Srbija trudi da zadrži kao svoje neotuđivo pravo jeste pravo da samostalno donosi odluke o svojoj budućnosti i to ćemo nastaviti da radimo, ali od prvog dana ukrajinske krize mi smo rekli da osuđujemo kršenje međunarodnog javnog prava, da poštujemo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i da je to nešto čemu Srbija ostaje dosledna i verna“, kaže.

Šef srpske diplomatije kaže i da Srbija ima prijateljske odnose sa Rusijom i da to ne krije, ali i da je jasno rekla šta misli o aktivnostima Ruske Federacije, odnosno da ih je osudila.

Podsećajući da građani Srbije vrlo dobro znaju šta znači biti pod sankcijama, Selaković je zatraži da niko ne traži da to radimo drugome znajući koliko i na koga loše utiče.

„A da pritom moramo da budemo snabdeveni naftom, da i ovde ljudi moraju da se greju zimi, da fabrike moraju da rade, automobili da se voze, a da pritom nismo u prilici da računamo na pomoć koju će države članice dobijati iz Brisela, već da moramo da se oslonimo na naše sopstvene mogućnosti i resurse“, istakao je.

Što se tiče evropskog puta, Selaković kaže da za Srbiju drugi put ili alternativa tom putu ne postoji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: