Podeli vest

Naučnici univerziteta ”Vašington” u Sent Luisu u Misuriju konstruisali su uređaj koji može da otkrije prisustvo virusa koji izaziva kovid-19 u vazduhu za svega nekoliko minuta.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

KORONA
Foto: Pixabay

Kako prenosi Sajens njuz, aparatu, malo većem od tostera, potrebno je pet minuta da otkrije sedam do 35 virusnih čestica po litru vazduha, što je otprilike jednako ”osetljivo” koliko i testovi nazalnih briseva PCR.

”Ovaj detektor uvlači 1.000 litara vazduha po minuti, nakon čega se virusi pomoću ”mini-ciklona” hvataju unutar aparata i koncentrišu za analizu. Neuhvaćeni virusi u tečnosti filtriraju se iz vazduha pomoću HEPA filtera pričvršćenog na uređaj. Nakon pet minuta sakupljanja, tečnost se pumpa u biosenzor”, rekao je jedan od naučnika sa univerziteta Rajan Čakrabarti.

On dodaje da se unutar biosenzora nalaze nanotela koja šiljatim proteinima hvataju virus u prolazu, nakon čega struja prođe kroz nanotela, izazivajući oksidaciju tirozinskih aminokiselina u proteinu šiljaka ili gubitak elektrona i tako uređaj detektuje oksidaciju i signalizira da je virus prisutan u vazduhu.

Da bi testirali detektor, istraživači su poslali uređaj u stanove dve osobe koje su imale kovid-19 infekcije.

Međutim, potrebno je prevazići još nekoliko prepreka, među kojima je to da je aparat bučan kao usisivač ili kao telefon dok zvoni, što je previše glasno da bi se aparat koristio u kancelarijama ili učionicama. Sajens njuz dodaje da je za izradu detetktora potrebno između 1.400 i 1.900 dolara u istraživačkoj laboratoriji, što znači da bi aparat u prvo vreme bio nešto skuplji da bi se koristio u kućnim uslovima, ali da je moguće priuštiti ga za upotrebuu u bolnicama, aerodromima i drugim javnim prostorima.

Čakrabarti je istakao da postoji mogućnost da se u budućnosti konstruišu slični aparati koji bi mogli da otkriju i druge respiratorne viruse, kao što je grip ili respiratorni sinusni virus.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: