Podeli vest

Prema najnovijim podacima, poverenje u kompanije, koje se bave veštačkom inteligencijom (AI), palo je na 35 odsto tokom petogodišnjeg perioda u SAD, objavila je konsultantska kompanija Edelman.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Ova američka firma za odnose s javnošću navodi da je poverenje u AI kompanije takođe palo i na svetskom nivou i to za osam poena – sa 61 odsto na 53 odsto, preneo je portal Hil.

Studija je otkrila i da, na osnovu pripadnosti američkoj političkoj stranci, demokrate pokazuju najviše poverenja u AI kompanije sa 38 procenata, u poređenju sa republikancima – 24 odsto i nezavisnima – 25 procenata.

Predsedavajući Edelmana za globalnu tehnologiju Džastin Vestkot navodi da je više faktora doprinelo padu poverenja prema pomenutim kompanijama.

“Ključni među njima su strahovi koji se odnose na ugrožavanje privatnosti, odnosno potencijal veštačke inteligencije da obezvredi ljudske doprinose”, rekao je on.

Dodao je da “podaci ukazuju na uočeni nedostatak transparentnosti i odgovornosti u načinu na koji AI kompanije rade i učestvuju sa društvenim uticajima”.

“Pre osam godina, tehnologija je bila vodeća industrija kada je reč o poverenju, sa 90 odsto ispitanih u zemljama koje proučavamo, a sada joj najviše veruje samo polovina”, napisali su istraživači.

Edelmanovim barometrom poverenja obuhvaćeno je 32.000 ljudi u 28 zemalja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: