Podeli vest

Ako postoji jedna vežba koja bi trebalo da osvoji zlato zbog svoje impresivne liste prednosti – i minimalnih rizika – to je hodanje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Shutterstock

Ljudi svih uzrasta i nivoa kondicije, od početnika do elitnih sportista, mogu da osete prednost hodanja.

Istina je da i hodanje i trčanje imaju brojne zajedničke prednosti , sa jednom glavnom razlikom.

„Iako obe aktivnosti aktiviraju iste mišiće i zglobove, sagorevaju kalorije i jačaju srce i pluća, one se razlikuju po uticaju“, kaže Džulijet Kaska, lični trener sa sedištem u Los Anđelesu.

Trčanje je aktivnost sa velikim uticajem, koja može da napreže zglobove, ligamente i tetive, kaže Kaska. Zato hodanje može biti fantastična opcija kada trkači žele da uzmu slobodan dan za trčanje, ali da i dalje rade aerobni trening.

Koje su konkretne prednosti hodanja?

  • Produžava život

Studija objavljena u Časopis za sportsku medicinu ističe da je jedna prednost duži život. Brzo hodanje takođe može smanjiti rizik od visokog holesterola, visokog krvnog pritiska i dijabetesa koliko i trčanje, prema drugim istraživanjima.

  • Snižava rizik od Alchajmerove bolesti

Tokom vremena, nauka je pronašla vezu između hodanja i poboljšane kognitivne funkcije i nižeg rizika od demencije i Alchajmerove bolesti.

  • Pozitivno utiče na sam

Studija objavljena u oktobru 2019. u časopisu Sleep Health otkrila je da je jednostavno preduzimanje više koraka tokom dana povezano sa poboljšanim kvalitetom sna (i to više za žene nego za muškarce).

  • Ojačava kosti

Hodanje takođe može pomoći u sprečavanju krhkosti kostiju koji se dešava prirodno kao posledica starosti, posebno ako povećavate intenzitet svojih koraka penjući se stepenicama, ubrzavate tempo ili dodajete vežbe sa telesnom težinom (kao što su sklekovi ili čučnjevi) tokom hodanja, prema klinici Maio.

  • Smanjuje rizik od gojaznosti

Smernice za fizičku aktivnost Ministarstva zdravlja i ljudskih službi SAD (HHS) za odrasle definišu brzo hodanje kao vrstu umerene vežbe povezane sa optimalnim dugoročnim zdravljem i manjim rizikom od dobijanja viška kilograma. Te smernice kažu da je cilj 150 do 300 minuta nedeljno.

Nakon ove impresivne liste i jedan savet stručnjaka: Brzo hodanje se razlikuje od šetnje, ali niko od vas ne očekuje da budete Brzi Gonzales. Preporuka je da, za početak, pokušate da pređete 3 kilometra za 20 minuta.

bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

PANTER U BARSELONI

Američki košarkaš Kevin Panter potpisao je jednogodišnji ugovor sa Barselonom, saopštio je danas katalonski klub.