Podeli vest

Prehlade su posebno česte tokom hladnijeg dela godine i donose neugodne simptome poput curenja nosa, kašlja i bolnog grla. Iako obično moramo samo čekati da prehlada prođe, možemo si pomoći određenom hranom tokom tog vremena, kao što su đumbir, beli luk, citrusi, jabukovo sirće, med i zeleni čaj. Ova hrana poznata je po svojim protivupalnim, antibakterijskim i imunološki podržavajućim svojstvima, te stoga mogu olakšati simptome prehlade i ubrzati oporavak.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Prehlada je jedna od najčešćih bolesti tokom zimskog perioda, ko se manifestuje kroz različite simptome poput curenja nosa, kašlja, kijanja, bolnog grla, povišene temperature i opšteg lošeg stanja. Ovo je infekcija gornjih respiratornih puteva koju uzrokuju različiti virusi. Među najčešćim uzročnicima su rinovirusi, koronavirusi i adenovirusi, piše Zadovoljna.si.

Prehlada se obično prenosi kapljicama koje nastaju prilikom kašljanja ili kijanja zaražene osobe. Virus se može preneti i putem kontakta s površinama koje su bile kontaminirane virusom, a zatim dodirivanjem lica.

Prehladi se češće javljaju u zimskim mesecima iz nekoliko razloga

Jedan od razloga je što ljudi tokom hladnijih meseci više vremena provode u zatvorenim prostorima, gde postoji veća mogućnost širenja virusa. Osim toga, vlažnost vazduha se smanjuje, što može oslabiti odbrambene mehanizme disajnih puteva, čime se olakšava ulazak virusima.

Ali kako ishrana može pomoći u ublažavanju simptoma prehlade?

Ne bbrinite, postoji nekoliko namirnica koje vam mogu koristiti tokom ovog perioda.
Među njima su: đumbir, jabukovo sirće, beli luk, citrusi, med i zeleni čaj, a odličan izbor je i zeleno lisnato povrće.

Đumbir, koji se vekovima koristi zbog svojih protivupalnih svojstava, može pomoći u smanjenju upale disajnih puteva.

Beli luk ima snažna antibakterijska svojstva i pomaže jačanju imunog sistema, dok su citrusi odličan izvor vitamina C, ključnog za funkcionisanje imunog sistema i mogu pomoći u borbi protiv prehlade.

Foto: Pixabay

Zatim imamo i jabukovo sirće, koje može pomoći kod začepljenog nosa zbog svojih antibakterijskih svojstava, dok med ima protivupalna svojstva i može pomoći pri ublažavanju bolnog grla.

Zeleni čaj je bogat antioksidansima koji pomažu jačanju imunog sistema, a zeleno lisnato povrće poput spanaća i brokolija bogato je vitaminom C i drugim hranljivim sastojcima koji podržavaju imunološki sistem. Iz brokolija, na primer, možete pripremiti odlične testenine s pestom od brokolija, dok iz spanaća možete napraviti fantastične palačinke sa spanaćem, rikotom i dimljenim lososom.

Foto: Pixabay


Osim ovih namirnica, važno je i konzumiranje dovolj tečnosti i odmor kako biste telu omogućili efikasnu borbu protiv prehlade. Kombinacijom ovih namirnica i zdravih navika možete ublažiti simptome i ubrzati oporavak.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: