Podeli vest

Jedna od prvih masovno proizvedenih novogodišnjih jelki, nazvana “najskromnijom jelkom na svetu”, prodata je na aukciji u Velikoj Britaniji za 3.400 funti, iako je u vreme kupovine 1920. godina koštala šest penija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pexels


Drvo je kao novogodišnja jelka ukrašavalo dom Doroti Grant od njene osme godine pa sve do smrti u 102. godini, nakon čega je prešlo u vlasništvo njene kćerke Širli Hol 2014.


Očekivalo se da se jelka, visoka 79 centimetra s 25 grana, proda za 60 do 80 funti, ali je na aukciji kuće Hansons dostigla iznos od 3.400 funti, prenosi Gardijan.


“Ovo je jedna od najstarijih novogodišnjih jelki te vrste koju smo videli. Majka Doroti Grant je kupila drvo 1920. godine i Širli misli da je možda kupljeno u radnji u Londonu. Podseća na prve jelke masovne proizvodnje koje je napravila popularna robna kuća Vulvorts. Međutim, dekoracija crvenom bojom na drvenoj podlozi se razlikuje od Vulvortsovih primeraka koji su ranije prodati.

Možda je Dorotino drvo proizvedeno za skupu robnu kuću u Londonu”, rekao je Čarls Hanson, vlasnik istoimene aukcijske kuće.
Hanson je dodao da je drvo simbol poruke starih generacija o vrednovanju jednostavnih stvari koje ne treba menjati samo jer je moguće.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ