Papa Franja danas je predvodio svečanu uskršnju misu po sunčanom vremenu na Trgu Svetog Petra.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/ AP Photo/Alessandra Tarantino

Više od 100.000 vernika ispunilo je trg ukrašen sa 38.000 cvetova koji je donirala Holandija, a kojim je okićen trg za najvažniji datum u hrišćanskom crkvenom kalendaru – vaskresenje Hristiovo, preneo je Rojters. Počasne jedinice vatikanske švajcarske garde i italijanskih karabinjera u svečanoj odeći bile su na oprezu.

Papa Franja se kasnije popeo na centralni balkon bazilike Svetog Petra i uputio apostolski blagoslov namenjen gradu Rimu i celom svetu. Papa Franja je govorio o tami i mraku u kojima se, prečesto, nalazi naš svet i molio se Bogu za mir. “Pomozite voljenom ukrajinskom narodu na njegovom putu ka miru, i bacite svetlost Vaskrsa na narod Rusije”, rekao je papa Franja.

On je zamolio Boga da “uteši ranjene i sve one koji su izgubili najmilije zbog rata i dozvoli zatvorenicima da se vrate zdravi svojim porodicama”. Papa Franja je, takođe, zamolio Boga da otvori srca čitave međunarodne zajednice u nastojanju da se okonča ovaj rat i svi sukobi i krvoprolića u našem svetu. Kao i svakog Uskrsa, on je pozvao na mir na Bliskom istoku

Uskrs danas slave katolici, protestanti, anglikanci, kao i neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve.

Ovaj praznik simbolizuje pobedu života nad smrću. Uskršnje slavlјe za vernike označava kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno, kao simbol prolivene krvi Hristove. Jaje predstavlja simbol obnavlјanja prirode i života, a uskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju.

Prvo obojeno jaje ostavlјa se na stranu do idućeg Uskrsa i zove se “čuvarkuća”.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena, koja je u Rim došla sa porukom o vaskrsenju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: