Podeli vest

Prema podacima Eurostata žene u zemljama Europske unije u prosjeku prvo dete rađaju s 29,7 godina.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Podaci Eurostata pokazuju da žene u zemljama Europske unije u prosjeku prvo dete rađaju s 29,7 godina.

Podaci ukazuju i da prosečno doba u kome žene rađaju prvo dijete u EU-u kontinuirano raste od 2013. godine kada je iznosila 28,8 godina.

Žene u Španiji i Italiji prvo dee rađaju prosečno u 31,6 godina, u Luksemburgu je taj broj nešto niži 31,3.

Žene u istočnom delu EU-a rađaju ranije, pa tako Bugarke po prvi put postaju majke u proseku s 26,5 godina.

Po statistici Naraodnog fronta, prvorotke u Srbiji u proseku imaju 32 godine, a pre samo sedam godina prosek je bio 28. Ginekolozi upozoravaju da sa godinama plodnost opada.

“Svaka žena ima svoju rezervu jajnika i od prve menstruacije nama se jajne ćelije troše. Znači nema ponovnog stvaranja jajnih ćelija. U svakom slučaju ja mislim da se trudnoća bolje podnosi i da bi sve žene trebale da rode, ako mogu, do 35.”, izjavila je dr Svetlana Janković, načelnica porodilišta u “Narodnom frontu” za yuMama.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je izveštaj u koe stoji da neplodnost pogađa jedan od šest parova širom sveta.

U zemljama s visokim dohotkom neplodnost pogađa 17,8 posto odrasle populacije, a u zemljama nižeg i srednjeg dohodovnog razreda ta brojka iznosi 16,5 posto.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da izveštaj pokazuje kako neplodnost pogađa sve slojeve društva.

Da bi se sadašnji broj stanovnika u Evropi održao bez migracija, žene bi trebale imati 2,1 dete, a podaci Eurostata za 2021. godinu pokazuju kako su Europljanke u prosjeku imale 1,53 deteta.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: