Podeli vest

Hrkalović je kratko iznela da ne priznaje da je počinila krivično delo trgovina uticajem za koje je optužena

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Dijana Hrkalović
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

 Bivša državna sekretarka MUP-a Srbije Dijana Hrkalović negirala je danas na početku suđenja u Specijalnom sudu optužbe da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrage i procesuiranje kriminalaca.

Ona je kratko rekla da ne priznaje da je počinila krivično delo trgovina uticajem za koje je optužena i da će u nastavku suđenja izneti odbranu.

Isto su učinili i optužni zajedno sa njom, načelnik Odeljenja za specijalne istražne metode Dejan Milenković i bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić.

Branilac Šušnjića zatražio je od suda da, pre nego što on iznese uvodnu reč odbrane, od MUP-a Srbije zatraži da ga oslobodi čuvanja službene tajne, jer će se njegova odbrana zasnivati i na činjenicmaa koje su službena tajna.

U nastavku suđenja, u svojoj uvodnoj reči postupajući zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić predočio je koje dokaze namerava da izvede tokom suđenja.

“Nameravam da ostanem pri svim dokaznim predlozima koje sam naveo u optužnom aktu, neću ih sve nabrajati, ali ću navesti sve najbitnije”, rekao je Mandić.

Ovi dokazi se tiču potvrda o postavljenju optuženih na funckije u MUP-u, raznih dopisa, naredbi i urgencija Višeg suda i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u vezi sa predmetom koji se vodio poritiv Veljka Belivuka za ubistvo Vlastimira Miloševića, a koji je za to delo oslobođen, kao i niz drugih…

Navođenje njegovih dokaznih predoga potrajalo je skoro dva sata.

Nakon toga, sudija mu je postavila niz pitanja, u vezi sa tim šta kojim predloženim dokazom želi da dokaže, navode poput onih da je Hrkalovićka polomila dva video snimka, da je sudiji dostavljena skraćena verzija snimka.

Odbrana će svoju uvodnu reč dati na sledećem pretresu, na molbu branioca Dijane Hralović, advokata Vladimira Ðukanovića.

Ðukanović je zatražio da se odloži njegova uvodna reč ili suđenje jer je Hrkalović tek prošle nedelje puštena iz prtivora u kućni pritvor sa nanogicom, kao i jer je on bio prezauzet izbornom kampanjom.

Tužilac Milenko Mandić nije se suprotstavio ovom predlogu i ostavio je sudu na ocenu, ali je sud odlučio da suđenje počne uvodnim rečima tužioca, a da se uvodne reči odbrane održe na sledećem pretresu.

Sledeće suđenje je zakazano za 27. april, kada će uvodna izlaganja dati branioci optuženih.

Hrkalović je prethodno u sud dosla sama, sa slobode, odnosno iz kućnog pritvora, koji joj je 31. marta određen uz elektronski nadzor, kao zamena za pritvor u kojem je bila od kraja decembra.

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal, koji je predstavio postupajući tužilac, Hrkalovićka se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora.

Hrkalovićka se tereti da je 2018. godine naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševica 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe “Principi”, među kojima je pet teških ubistava, dok se za još dva vode istrage.

Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih dela.

Optužnim predlogom Hrkalovićeva tereti da je Šušnjiću nakon ponošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza, tražila da se na mere tajnog nadzora stavi Elez.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja, te da se spreči da se prema njemu obave druge mere poput tajne pratnje.

Sve navode krivičnih prijava protiv nje, Hrkalovićka je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Šušnjić se takođe tereti za krivično delo trgovina uticajem, a Milenković za krivično delo zloupotreba službenog položaja.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: