Podeli vest

Vučić je za RTS, između ostalog, govorio o roku za sastav Vlade, odlasku sa mesta predsednika SNS-a, Đilasu, Putinu i Dačiću

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Shutterstock

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras, povodom glasanja u Ujedninjenim nacijama da se Rusija izbaci iz Saveta za ljudska prava te svetske organizacije, da je prvobitna odluka bila da budemo uzdržani, ali da zemlja trpi ogromne pritiske, sa svih strana. “Ljudi kažu što niste u svemu protiv… Možemo da budemo uzdržani, i onda su i jedni i drugi protiv vas.. Naša prva odluka je bila da budemo uzrdžani, a onda dobijete bezbroj teških pritisaka”, rekao je Vučić.

Mi smo vojno, a ne politički neutralna zemlja

Predsednik Srbije izjavio je da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali da nije politički neutralna.

Vučić je na RTS kazao da sve dok smo na putu EU ne možemo biti politički neutralna zemlja.

Neki se ponašali kao na raspustu, rekao sam to Dačiću

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalan je, kaže, SPS-u na podršci, ali i istakao da nije bilo fer tokom kampanje što su se neki ponašali “kao da su na raspustu”, što je, navodi, i zamerio lideru socijalista Ivici Dačiću.

Na pitanje da li ga je Dačić zvao, Vučić je rekao da ga je zvao više puta, a upitan da li nastavljaju u istoj koalicji, jer su bili lojalni u kampanji, odgovorio da je zahvalan socijalistima na dosadašnjoj podršci. Na konstataciju da pojedini analitičari kažu da su njegovoj (Vučićevoj) pobedi na izborima sa oko 10 odsto doprineli socijalisti, uzvratio je – kako ti analitičari nisu prmetili da su SPS četiri puta u vladi, a da SNS-u nisu bili potrebni.

I ubuduće odluke u najboljem interesu Srbije

Aleksandar Vučić istakao je da nema nikakve sumnje da će ubuduće da donosi odluke zajedno sa svima drugima u državi u najboljem interesu Srbije u svakom trenutku, a u vezi situacije sa Rusijom i sankcijama EU.

Kako je dodao na RTS, to će se dešavati, a da još nijednu odluku o restriktivnoj meri protiv Ruske Federacije nismo doneli i da će se raditi na tome da to ostane tako.

Vlada pre avgusta, nisam saglasan sa novim izborima

Izborni proces u Srbiji biće završen do 25.aprila, odnosno do tada bi trebalo da budu objavljeni konačni rezultati izbora, nakon čega sledi rok od mesec dana za konstituisanje parlamenta, zatim mesec dana da predsednik odredi mandatara i još 60 dana da se izabere vlada, a predsednik Aleksandar Vučić kaže da će vlada “biti i brže od toga”.

Na pitanje da li to znači da će Srbija dobiti vladu pre leta, Vučić je za RTS rekao da svakako to neće biti u avgustu.

Vučić o napuštanju SNS-a

Vučić je kazao da su potrebne velike promene u partiji koju sada vodi i da želi da pomogne u, kako je rekao, dobroj tranziciji u nesto što će predstavljati budućnost.

Na pitanje da li i dalje ostaje pri tome da napušta mesto predsednika SNS i kada će to biti, Vučić je rekao da će to uslediti svakako ove godine, ali da još ne znam u kom mesecu, pošto to zavisi od drugih stvari i ideja.

Na pitanje da li bi novi lider stranke trebalo da bude premijer ili obrnuto, da li bi novi premijer trebalo da bude lider stranke, Vučić je kazao da nije o tome razmišljao.

“Nisam se bavio time uopšte, strukturom i kadrovima… Jedino mi je u glavi kako da zemlju izvučemo iz problema za koje nismo ni krivi ni dužni”, naglasio je Vučić.

Revidiramo ekonomske planove, svet čeka pakao

Aleksandar Vučić saopštio je da se radi na reviziji ekonomskih planova zbog aktuelne situacije u svetu. Vučić je, za RTS, na pitanje treba li Srbija da revidira svoju ekonomsku politiku zbog okolnosti ili idemo dalje s potpuno novim planovima, rekao da će država da revidira svoje ekonomske planove.

„Nadam se samo da revidiramo. Ono što sam video jeste da je Dojče Bank izašla sa procenama za Nemačku i predviđaju recesiju za celu iduću godinu. Predviđa bukvalno pakao za celu godinu“, podvukao je on.

NATO lovac pratio let Er Srbije u ruskoj zoni, tražimo odgovore

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se Srbija suočava sa strašnim pritiscima i otkrio da je u sredu ruska vazdušna kontrola obavestila našu državu da je jedan NATO borbeni avion u ruskom vazdušnom prostoru pratio let Er Srbije nedaleko od ruske granice sa Letonijom.

“Sutra će država da uputi zahtev – da tražimo dodatne informacije od Rusa, ali ćemo da tražimo i od NATO-a informacije i da vidimo ko se to pravi pametan, sa kojim to lovcima da ugrožava civilno vazduhoplovstvo i da ugrožava civile na nekom letu. I što se prave pametni ili je to slučajnost, ali bi bilo lepo da nam to kažu”, rekao je Vučić gostujući na RTS.

Dobar razgovor s Putinom

Aleksandar Vučić izjavio je da je juče imao dobar razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, u kojem su, kaže, postigli značajan stepen saglasnosti što je važno za našu zemlju.

“Dugo smo razgovarali o svemu. Pričali smo o gasu, uskoro počinju naši razgovori o nafti, NIS-u. Razgovor je bio dobar, korektan”, rekao je Vučić za RTS.

Uskoro 10 000 pomoć za socijalne ustanove

Predsednik Srbije najavio je da će zaposlenima u socijalnim ustanovama narednih dana biti isplaćena jednokratna pomoć od 10.000 dinara.

On je na RTS rekao da će ta pomoć biti isplaćena vaspitačicama, negovateljicama, kuvaricama… u socijalnim ustanovama.

Vučić o Đilasu: Nisam ga video, ni čuo godinama

Vučić je ocenio da je zahtev lidera S SP-a Dragana Ðilasa da se beogradski izbori ponovo održe do kraja godine maksimalistički i istakao da je uvek spreman da razgovara, kao i da će to učiniti sa Ðilasom u nedelju ili ponedeljak.

Kaže i da je u stranci na čijem je čelu još par meseci imao takođe maksimalistički zahtev da se održe parlamentarni izbori do kraja godine i ističe da ga je već odbio.

“Siguran sam da je zahtev Ðilasa, koji je tražio ono što nisam siguran da i sam očekuje, maksimalistički, ali dobro je izračunao i zna da ne može da napravi koaliciju”, kazao je Vučić na RTS.

Na pitanje da li se čuo sa Ðilasom i razgovarao o njegovom predlogu ponavljanja izbora u Beogradu, Vučić kaže da se nije ni video, ni čuo godinama.

Kada je reč o izborima u Beogradu, lider SNS-a kaže da je završeno brojanje i da sa SPS-om naprednjaci imaju većinu.

Nisu mi čestitali protivkandidati, ali to govori o njima

Predsednik Srbije, predsednički kandidat i lider SNS Aleksandar Vučić istakao je večeras da nije dobio čestitke od protivkandidata i drugih stranaka na pobedi na prošlim izborima u Srbiji i istakao da ponosan na svoj rezultat, na građane, koji su izabrali ozbiljnu politiku, a ne politiku psovki i kibicovanja. Vučić je, na pitanje da li mu je neko čestitao od protivnika na izbornoj pobedi, odgovorio sa „mislim niko“.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: