Podeli vest

Građani Hrvatske su prošle godine oborili rekord sa više od 20 miliona dana provedenih na bolovanju

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

stres posao
Foto: Shutterstock

U proseku, prema poslednjim podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZ ZO), dnevno je na bolovanju bilo oko 33 hiljade ljudi, javlja HRT, precizirajući da je lani ostvareno dvadeset miliona i sto hiljada dana bolovanja.

Posmatrano po gradovima, najviše su bolovanja otvarali Riječani, gde je svaki zaposleni u 2021. na bolovanju prosečno bio 14 dana. Slede radnici u Zagrebu, Gospiću, Čakovcu…

Sve su to poslodavci i država platili tri milijarde kuna (398,5 miliona evra). Svaki zaposleni u Hrvatskoj je u 2021.godini u proseku bio dve nedelje na bolovanju.

“Zabrinjavajuće je da je na teret poslodavaca bilo 2,3 miliona dana bolovanja više nego godinu dana pre. Ukupna stopa porasta je bila 13,2 posto na teret poslodavca, a generalno je ta stopa značajno veća, 18,3 posto”, rekla je Milka Kosanović iz Hrvatskog udruženja poslodavaca.

Dodaje da su njhive kontrole pokazale da se bolovanja ne koriste isključivo zbog potrebe.

Poslodavci zato traže brže i strože kontrole, a ministar zdravstva ih najavljuje u sklopu izmena zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju do kraja godine.

“Predviđa se da će kontrolori moći na licu mesta tokom kontrole da zaključe bolovanje kod izabranih lekara, što do sada nije bio slučaj. Takođe, predviđene su i određene vanredne kontrole ako poslodavac ima neku informaciju o zloupotrebi tog instituta”, naglasio je Vili Beroš, ministar zdravstva.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: