Podeli vest

Četiri meseca pre dolaska evra, početkom septembra, u Hrvatskoj će početi obavezno dvojno iskazivanje cena u kunama i evrima, koje će trajat cele sledeće godine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

HRVATSKI MINISTAR
TFoto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

 Odbor za ekonomske i finansijske poslove EU (Ecofin) usvojilo je tri konačna pravna akta koja su potrebna kako bi Hrvatska mogla da uvede evro 1. januara 2023, prenela je Hina.

Među tim aktima je i odluka o stopi konverzije kune u evro po sredinjem kursu 1,0 evro za 7,5345 kuna. Definitivni kurs jednak je onom po kojem je kuna pre dve godine uključena u Evropski kursni mehanizam (ERM II).

Uz uredbu kojom je utvrđen definitivni kurs konverzije kune u evro, Ecofin je usvojio još dva pravna akta – odluku o prihvatanju evra u Hrvatskoj, te dopunu uredbe u kojoj će se popisu 19 članica evropodručja dodati Hrvatska kao 20. članica.

Četiri meseca pre dolaska evra, početkom septembra, u Hrvatskoj će početi obavezno dvojno iskazivanje cena u kunama i evrima, koje će trajat cele sledeće godine.

Povlačenje kuna i puštanje u opticaj novčanica i kovanica evra vrlo je složena operacija jer će u vrlo kratkom roku biti porebno da se povuče više od 500 miliona komada novčanica kuna i više od 1,1 milijardu komada kovanica kuna i lipa. Istovremeno će trebati da se pusti u opticaj uporediva kolčina novčanica i kovanica evra.

U prve dve nedelje od ulaska u evrozonu na snazi će biti dvojni opticaj, moći će da se koriste i kune i evro.

U bankama će u prvih šest meseci moći bez naknade da se menjaju kune za evre, a u narednih šest meseci uz naknadu. Nakon 12 meseci od uvođenja evra gotov novac moći će da se menja samo kod Hrvatske narodne banke.Pritom će kovanice moći da se menjaju do tri godine nakon uvođenja evra, a novčanice trajno.

Snabdevanje novčanicama evra će se obezbediti pozajmljivanjem od Evropske centralne banke, dok će se kovani novac proizvesti u Hrvatskoj s obzirom na to da, suprotno od novčanica koje su iste u svim zemljama evrozone, kovanice evra i centa na naličju prikazuju nacionalne simbole država članica.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: