Podeli vest

Kompanija Huavei i najveći kineski proizvođač čipova SMIC, napravili su napredni 7-nanometarski procesor za napajanje najnovijeg Huavei telefona, saopštila je analitička kompanija Tek Insajts.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

huavej
Foto: Shutterstock

Telefon ”Huavei Mate 60 Pro” pokreće novi Kirin 9000s čip, što potencijalno znači da kineska vlada velikim koracima napreduje u stvaranju sopstvenog tzv. ekosistema čipova, prenosi Rojters.

Taj telefon je u prodaji od prošle nedelje, a među navedenim specifikacijama telefona navodi se da ima mogućnost da obavlja satelitske pozive, ali se ne navode informacije o čipu koji ga pokreće.

Uprkos tome, kupci koji su u Kini nabavili telefon, objavljuju snimke na kojima se vide rastavljeni Mate 60 Pro telefoni, a vlasnici na osnovu kućnih tekstova navodno dokazuju da je telefon sposoban da koristi brzinu mreže veće od one koju dostižu najbolji telefoni sa 5G tehnologijom.

Od 2019. godine, SAD su ograničile Huaveiju pristup alatima za pravljenje čipova neophodnih za proizvodnju najnaprednijih modela telefona, pri čemu je kompanija mogla da konstruiše samo ograničene serije 5G modela koristeći dostupne zalihe čipova.

Analitičar kompanije Tek Insajts, Den Hačeson, ocenio je da ovakav razvoj događaja predstavlja ”šamar” za SAD.

”Ovaj čip komunicira – vidite šta možemo da uradimo, niste nam potrebni”, rekao je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: